Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Gréci schválili úspory v hodine dvanástej, možno sa vyhnú bankrotu!

Gréci dostávajú pomoc vo forme potravín
Gréci dostávajú pomoc vo forme potravín (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ATÉNY - Zástupcovia gréckych politických strán sa dohodli na úsporných opatreniach, ktoré výmenou za nový záchranný úver požaduje Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF). Oznámila to dnes hovorkyňa úradu premiéra Lukasa Papadimosa. Grécko rokuje o čerpaní až 130 miliárd eur, bez ktorých krajine v marci hrozí bankrot.

Dohodu potvrdil prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi na tlačovej konferencii po zasadnutí menového výboru ECB. Uzavretie dohody na gréckej politickej scéne bolo nutné ešte pred schôdzkou ministrov financií eurozóny, ktorá sa bude večer konať v Bruseli. Stretnutia sa zúčastní aj šéfka MMF Christine Lagardeová a Draghi.

Predstavitelia koaličných strán sa už v noci na dnešok dohodli na takmer všetkých úsporných opatreniach, okrem znižovania penzií. Miesto zníženia penzií ponúkli škrty v iných oblastiach verejných výdavkov. Bližšie detaily však úrad premiéra neposkytol. Politici sa zdráhali prijať škrty, pretože môžu ohroziť ich pozíciu pred voľbami, ktoré sa budú konať v apríli.

K novej ponuke sa ešte musí vyjadriť tzv. trojka veriteľov, teda EÚ, MMF a ECB. Tí majú rozhodnúť, či Grécko novou ponukou splní ich požiadavky a peniaze im budú uvoľnené. Predstavitelia eurozóny už skôr uviedli, že balík pomoci musí byť dohodnutý a schválený najneskôr do 15. februára, aby bolo všetko papierovanie dokončené včas a Grécko sa vyhlo chaotickému bankrotu, ktorý by mohol ohroziť oživenie celej globálnej ekonomiky.

Grécko tiež stále rokuje so súkromnými investormi, ktorí držia takmer dve tretiny štátnych dlhopisov Grécka, o odpise dlhu. Účasť súkromných investorov je neoddeliteľnou súčasťou druhého balíka pomoci. Rokovania o výmene dlhopisov sa ťahajú už niekoľko týždňov a ich cieľom je zníženie dlhu krajiny až o 100 miliárd eur. Očakáva sa, že súkromní investori výmenou časti existujúcich dlhopisov za nové prídu asi o 70 percent svojej investície.

Grécko čerpá od mája roku 2010 medzinárodnú finančnú pomoc vo výške 110 miliárd eur. Táto suma však nebude stačiť, vlani v októbri sa tak eurozóna dohodla, že poskytne spolu s MMF Aténam druhý záchranný balík - tentoraz 130 miliárd eur. Grécku bez nového úveru hrozí už v marci bankrot.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu