Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

EÚ podpísala protipirátsku dohodu: Slováci nie, hackeri napadli web českej vlády!

Anonymous je nezastaviteľný
Anonymous je nezastaviteľný (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Na internetové stránky vlády Českej republiky a Ochranného zväzu autorského (OSA) dnes zaútočili hackeri hlásiaci sa k hnutiu Anonymous. Akciou chceli vyjadriť nesúhlas s pripojením sa ČR k dohode o ochrane autorských práv (ACTA), ktorú dnes v Tokiu podpísalo 22 z 27 členských štátov Európskej únie.

Medzi piatimi krajinami, ktoré sa zatiaľ k dokumentu nepripojili, je popri Holandsku, Nemecku, Cypre a Estónsku aj Slovensko. Napriek tomu sa podľa kópie, ktorú zverejnil internetový portál idnes.cz, hackeri obrátili listom z 25. januára nielen na občanov ČR, ale aj SR. Avizujú v ňom útok na stránky OSA, ktorý podľa ich názoru "ticho súhlasí s dohodou ACTA, a ktorý už roky terorizuje ČR výberom poplatkov za každé predané médium". Hackeri pripomínajú, že OSA "je podobná Slovenskému ochrannému zväzu autorskému (SOZA), ktorý sa pred siedmimi mesiacmi preslávil pokusom spoplatniť videá vkladané z iných stránok".

"Anonymous si nemyslí, že takéto priživovanie na autoroch je morálne akceptovateľné. Naším cieľom je upozorniť na nemorálnosť týchto organizácií a vyvolať diskusiu ohľadne ich činnosti," píše sa v liste.

OSA reagoval na akciu hackerov krátkym vyhlásením, ktoré podpísal predseda predstavenstva Roman Strejček.
"Každý túži mať svojich niekoľko minút slávy. Niekto tým, že tvorí, a iní tým, že búrajú. Sme o to viac pyšní na to, že sme na strane tých, ktorí tvoria. Možno aj preto sa nemusíme schovávať. Súčasne sa ospravedlňujeme autorom a verejnosti za dočasnú nedostupnosť našich stránok spôsobenú elektronickým útokom, voči ktorému sa nie je možné účinne brániť," uvádza sa v texte.

Hovorca vlády ČR Jan Osúch potvrdil, že krátkodobé problémy mali dnes aj internetové stránky českej vlády. Dôvodom bolo účelové preťaženie servera. Zároveň prosí verejnosť o trpezlivosť pri načítavaní stránok a ubezpečil, že útok nemá vplyv na chod Úradu vlády ČR.

Iba pred troma dňami hackeri zo združenia Anonymous Bohemia ochromili web Českej protipirátskej únie.
Útokom sa nevyhli ani americká FBI, kancelária francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a dnes ani Európsky parlament. V Poľsku sa internetové útoky preniesli v podobe demonštrácií dokonca do ulíc.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu