Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Viaceré politické strany majú výhrady voči dohode ACTA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hoci SDKÚ-DS podporuje ochranu duševného vlastníctva, v súčasnosti má k Obchodnej dohode o boji proti falšovaniu (ACTA) výhrady. "Celý spôsob prípravy tejto dohody vyvoláva podozrenie, pretože je predložený na ministerskú radu pre pôdohospodárstvo... Máme podozrenie, že v návrhu tejto dohody sa objavujú prvky, ktoré obmedzujú slobodu prejavu na internete, aj prvky, ktoré obmedzujú slobodnú konkurenciu," povedal pre TASR poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Ochranu autorských práv by bolo podľa neho možné riešiť aj prostredníctvom novelizovania slovenskej legislatívy.

SDKÚ-DS, tak ako aj ďalšie parlamentné strany, sa však v súčasnosti otázkou ACTA ešte stále zaoberá na straníckych rokovaniach. Jednoznačné stanovisko nemá ani opozičná SNS. Podpredseda strany národniarov Rafael Rafaj nemá výhrady voči lepšiemu zabezpečeniu práv autorov, priznáva však aj obavy z toho, že by sa táto právna úprava mohla spájať s istým obmedzením slobody na internete. "Internet je priestor, ktorý nepodlieha štandardnému režimu, napríklad aj v oblasti autorských práv. Len čo niekto umiestňuje na internet svoj materiál, tak ho dáva vlastne na verejnú diskusiu, pokiaľ to, samozrejme, nie je ošetrené upozornením, že akékoľvek práva a ďalšie informovanie podlieha určenému režimu," uviedol.

Obavy vyvoláva ACTA aj u predstaviteľov SaS. Strana však konštatuje, že dohodu nepodporí len v prípade, že sa potvrdia podozrenia o obmedzovaní základných ľudských práv. "Ani SaS, ani ministerstvo hospodárstva (MH) vedené Jurajom Miškovom nepodporia nič, čo bude viesť k obmedzeniu slobôd jednotlivca," avizujú liberáli na straníckom webe. Hoci rezort hospodárstva ako gestor musí predložiť ACTA na rokovanie vlády SR, nie je vylúčené, že ho samotný minister Miškov nepodporí. Predmetná právna úprava ešte musí prejsť medzirezortným pripomienkovým konaním, hovorkyňa MH SR Daniela Piršelová preto nevylúčila ani možnosť, že by sa vláda nestihla dohodou zaoberať pred parlamentnými voľbami, ktoré budú 10. marca.

"Strane Smer-SD sa nepozdáva dohoda v podobe, ktorá šikanuje ľudí. Ľudia na Slovensku nemajú také platy ako ľudia v Nemecku či vo Francúzsku," uviedol hovorca sociálnych demokratov Erik Tomáš. Most-Híd definitívne stanovisko k materiálu zaujme až po tom, ako ho MH SR predloží na rokovanie vlády. "Spomínaná otázka bude predmetom diskusie nielen na odbornej, ale aj politickej úrovni," reagoval na otázku o postoji KDH k ACTA hovorca strany Matej Kováč.

Zástupcovia Európskej únie (EÚ) a 22 členských krajín podpísali Obchodnú dohodu proti falšovaniu vo štvrtok (26.1.) v Tokiu. Slovenský podpis pod ňou chýba, pretože postoj k ACTA musí najskôr zaujať vláda a následne aj parlament. "Táto dohoda porušuje ľudské práva a prispieva k výraznému obmedzeniu internetu. Už podľa názvu, samotnému falšovaniu sa venuje iba okrajovo, pričom za falzifikáty často označuje kópie a nie napodobeniny," komentovala dohodu hovorkyňa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Iveta Adamová. Národ a Spravodlivosť konštatuje, že zamedzenie falšovania v ACTA je len zásterkou na zakrytie skutočného cieľa tejto dohody, a tým je aj totálna cenzúra internetu.

ACTA vyvolala protestné reakcie aj na internete. Jej odporcovia sa obávajú, že boj proti porušovaniu autorských práv povedie v skutočnosti k cenzúre internetu. Najvýraznejšie proti dohode protestuje globálne hackerské hnutie Anonymous. Jeho zástupcovia na Slovensku na znak protestu znefunkčnili cez víkend na niekoľko hodín web Úradu vlády SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu