Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Útok Anonymous sa vyplatil: Česko pozastavilo ratifikáciu ACTA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český premiér Petr Nečas dnes oznámil, že jeho vláda pozastavila proces ratifikácie protipirátskej dohody ACTA o ochrane autorských práv. Podľa informácií servera iDNES.cz chce Nečasov kabinet problematiku zmluvy podrobnejšie preskúmať a vyžiadať si nezávislé analýzy jej praktických dopadov. V piatok pozastavilo ratifikáciu spornej dohody susedné Poľsko.

Nečas oznámil prerušenie ratifikácie po tom, ako hackeri zo skupiny Anonymous na protest proti zmluve ACTA zverejnili zoznam s osobnými údajmi takmer 30.000 členov vládnucej Občianskej demokratickej strany (ODS). Český premiér však súčasne odmietol obavy, že dohoda by viedla k narušovaniu súkromia obyvateľov.

"Nikdy ani omylom nehrozili v Českej republike nejaké kontroly laptopov na hraniciach, monitorovanie užívateľov internetu, nejaká filtrácia a podobne. Nechceme v žiadnom prípade pripustiť situáciu, aby boli nejakým spôsobom ohrozené občianske slobody a slobodný prístup k informáciám," zdôraznil Nečas.

Podpredseda Pirátskej strany Mikuláš Ferjenčík rozhodnutie o pozastavení ratifikácie ocenil, avšak avizoval pokračovanie protestov. Zároveň označil za škandalózne, že ministri zmluvu bližšie nepreskúmali skôr než ju schválili.

Dohoda môže v ČR vstúpiť do platnosti len po schválení v parlamente a súhlase prezidenta. Mnohí poslanci už signalizovali, že majú s dokumentom veľké problémy. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu