Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Útok na maďarské supermarkety: Slováci vo veľkom cestujú za lacným tovarom!

Všetko sa oplatí, len aby bolo za čo Zobraziť galériu (4)
Všetko sa oplatí, len aby bolo za čo

BRATISLAVA - Nákupný turizmus pretrváva. Výborný kurz forintu umožňuje za výhodným nákupom cestovať hoci aj sto kilometrov. Dokonca potraviny dovezené zo Slovenska kúpime u našich južných susedov lacnejšie ako sme zvyknutí.

"Nákupmi v Maďarsku ušetríme mesačne aj 15 %. Aj keď benzín už nie je po ostatnom zdražovaní tak lákavý, ale všetko ostatné sa kúpiť oplatí. Chlieb, mlieko, mäso, ale aj plienky vyjdú podstatne lacnejšie. Máme dve malé deti v rodine, takže u nás dosť idú aj tie. Na jednom balení tak ušetríme okolo dvoch eur, “ vyjadril sa zákazník z južného Slovenska, ktorý chodí za nákupom pravidelne za hranice.

Za zmienku určite stojí, že našinec dôverne spozná niektoré potraviny, keďže ich do maďarských hypermarketov vozia zo Slovenska. Napriek tomu sa napríklad trvanlivé mlieko oplatí kúpiť práve tam. Ak zájdete až do Budapešti, potom môžete vidieť ako sú na tom lacné slovenské salámy v ponuke vedľa domácej produkcie. Ale našinec, keď už musí šoférovať tých sto kilometrov, si radšej napakuje chladničku maďarským stehnom, či mletým mäsom a údeninami.

Útok na maďarské supermarkety:
Zobraziť galériu (4)

Pri kase sa najčastejšie platí kartami, pretože tak sa počíta aktuálny kurzový stred. Miestami sú ochotní akceptovať aj euro, ale výhodnosť kurzu sa mení aj podľa toho, či je začiatok mesiaca, alebo krátko pred výplatami, kedy dávajú o dosť menej forintov, než na konci mesiaca.

Nákupná horúčka by sa s miernym zveličením dala prirovnať otvoreniu hraníc v roku 1989. Podobne ako vtedy, prežívajú najväčší nápor obce v pohraničí. Najviac cestujú Slováci, ktorí to majú na skok, ale čoraz viac je turistov rozprávajúcich výlučne po slovensky pochádzajúcich z hlbších miest republiky. Každý si dokáže spočítať, že nielen potraviny sú o 25-40 % lacnejšie, ale často krát sa dá aj oblečenie kúpiť za polovicu slovenskej ceny.

 

Útok na maďarské supermarkety:
Zobraziť galériu (4)

Slabý forint uplynulý víkend vylákal dokonca aj tých, ktorí sa pre kolísavý kurz predtým rozhodli radšej zostať doma. Určite k tomu dopomohli aj novoročné výpredaje, čo ale nie je maďarská špecialita, kedy sa oblečenie dá kúpiť o 50-70 % lacnejšie oproti pôvodným cenám. A to ani nemusíte navštíviť známe outletové centrum pri Budapešti, kde inak ako po slovensky rozprávať už ani nepočujete. Podľa odhadov tam nakupuje z desať zákazníkov 9 Slovákov. Individuálnu dopravu nahradili organizované autobusové zájazdy, kde sa na cestu skladá aj 40 pasažierov, aby boli náklady čo najnižšie. Potravinové reťazce sa tiež nenechali zahanbiť a na bilbordoch reklamujú aktuálnu výhodu nákupu. Spočíva v tom, že vybrané potraviny teraz ponúkajú lacnejšie aby tak kompenzovali nepopulárne zvýšenie dph v Maďarsku.

Ak sa forint bude aj naďalej držať pri súčasnej hladine, znamenalo by to aj nárast ozajstného turizmu nielen zo Slovenska, ale aj z Rakúska. Veď Maďarsko má okrem nákupných centier čo ponúknuť. Stačí si vybrať z nekonečného množstva liečebných pobytov v kúpeľoch, welness víkendov, či vínnych ciest spojených s koštovkou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu