Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mladík slúžil ako živý most: Svojím telom zachránil vystrašených turistov z Concordie!

James Thomas
James Thomas (Zdroj: Daily Mail)

RÍM - Britský tanečník James Thomas (19), ktorý pracoval na stroskotanej lodi Costa Concordia, dopomohol k záchrane desiatok pasažierov. Časť ich doviedol k záchranným člnom a svojím telom preklenul škáru medzi palubami, takže ľudia mohli nastúpiť do záchranných člnov, uviedol denník Daily Mail.

"Nemohli sme uvoľniť záchranné člny. Záchranné rafty, ktoré použila posádka, uviazli na boku lode. Zistili sme, že náklon neumožní použiť žiadny ďalší raft ani čln na ľavoboku, tak sme bežali okolo na pravobok do jedného zo záchranných člnov. Ľudia, ktorí nenašli cestu, ktorou som išiel ja, sa nedostali k záchranným člnom a museli plávať," povedal mladík pre Daily Mail.

 "Jednou rukou som sa chytil záchranného člna a druhou držiaku na hornej palube a nechal ľudí stúpať na moje ramená a telo. Poslední ľudia, ktorým som pomohol, bol Francúz a jeho invalidná žena. Chytil ma za manžetu a ťahal ma k jednému člnu, bol som vyľakaný," popísal dramatickú záchranu.

Cestujúcim bolo povedané, že majú zachovať pokoj. Boli ubezpečení, že je to len "malá technická závada". Dodal ale, že séria kódovaných zahúkaní lodnej sirény upozornila posádku, že do lode vniká voda. Časť posádky sa držala príkazu, že sa má ľuďom povedať, čo bolo nakázané, ďalší ale boli aktívnejší. "Áno, povedzme im, nech sú pokojní, ale nech si navlečú záchranné vesty," rozhodli sa niektorí.

"Mysleli sme si, že je to pre prípad, keby niečo, ale keď sme sa začali dvíhať a prevracať sa, vedeli sme, že sa stalo niečo zlé. Začali sme sa nakláňať na ľavobok. Bolo to stále dramatickejšie a každý videl, že to nie je ako normálne nakláňanie. Nakláňali sme sa príliš. Vedeli sme, že musíme urobiť niečo radikálneho, aby sme sa dostali zo situácie, v ktorej sme boli," zakončil Thomas.

Evakuácia na Concordii

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu