Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Breivikov otec: Masakre som mohol zabrániť, neodpustím mu!

Breivikov otec po nórskej tragédii
Breivikov otec po nórskej tragédii (Zdroj: SITA)

OSLO - Otec nórskeho atentátnika a strelca z 22. júla Andersa Behring Breivika cíti nepriamu spoluvinu na vtedajších masakroch, pri ktorých zomrelo 77 ľudí. Jens Breivik (76) nemeckému spravodajskému magazínu Stern povedal, že by sa možno krviprelievanie neodohralo, keby sa o syna viac staral.

"Pravdepodobne by sa to všetko nestalo, keby som sa o Andersa viac staral," povedal Breivik senior, ktorý žije ako penzionovaný diplomat vo Francúzsku.

Tridsaťdvaročný pravicový extrémista 22. júla odpálil bombu v centre nórskej metropoly Oslo, kde zomrelo osem ľudí, a potom na neďalekom ostrove Utöya postrieľal 69 účastníkov letného tábora mladých sociálnych demokratov.

Breivikov otec označil svojho syna za "najhoršieho teroristu od 2. svetovej vojny". Údajne spolu neboli zhruba 15 rokov v priamom kontakte. Naposledy si zatelefonovali zhruba pred šiestimi rokmi, priznal Breivik starší v rozhovore pre štvrtkové vydanie časopisu Stern.

Teraz by však syna chcel navštíviť vo väzení. "Chcem mu pozrieť do očí," povedal otec útočníka. Odpustiť mu však vraj nemôže.

Médiá už skôr špekulovali, že útočníkove skryté psychické problémy by mohli mať príčinu v odlúčení od vlastného otca. Ten rodinu opustil, keď mal Anders Behring Breivik jeden rok.

Bývalý úspešný diplomat nedávno novinárom povedal, že sa mal jeho syn radšej zabiť sám, ako vraždiť druhých.

Sám Breivik mladší si vo svojom "manifeste" sťažuje, že vyrastal v silne matriarchálnom prostredí, čo ho vraj "feminizuje". V texte hovorí o úpadku tradičnej role otcov v západnej Európe. "Absencia otcov vytvorila spoločnosť plnú sociálno patologických javov a nedostatok mužskej sebadôvery z nás urobil ľahkú korisť pre nepriateľov," napísal Breivik.

Súdni psychiatri koncom novembra vyhlásili, že atentátnik konal v nepríčetnosti. Správa v Nórsku vyvolala veľké spory a zrejme ešte nie je konečná. Ak by sa však súd názorom dvojice psychiatrov riadil, nemohol by byť Breivik odsúdený na 21-ročné väzenie, ale by ho poslali do psychiatrickej liečebne. Z nej by mohol byť po čase prepustený, ale tiež by v ústave mohol stráviť zvyšok života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu