Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tymošenková vo väzení: Pozrite si podmienky jej zadržiavania

Tymošenková vo väzení
Tymošenková vo väzení (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Vlnu rozhorčenia dnes na ukrajinských weboch a sociálnych sieťach vyvolalo asi dvojminútové video zachytávajúce podmienky väznenia vodkyne opozície Julie Tymošenkovej. Na niekoľkých záberoch sa objavuje sama Tymošenková, ako z väzenskej postele rozhorčene protestuje proti filmovaniu.

Video bolo umiestnené na serveri YouTube so zjavným cieľom preukázať, že podmienky vo väzení sú nadštandardné. Zábery ukazujú klimatizáciu, sprchu, koberce alebo chladničku. Zvuková stopa väčšinou chýba, ale na jednom zo záberov expremiérka hovorí, že je držaná v neprijateľných podmienkach a neželá si, aby o jej väznení vznikol falošný obrázok.

Zábery boli zrejme urobené pri návšteve zdravotníkov, ktorí Tymošenkovú opakovane navštevujú po jej sťažnostiach na zhoršujúcu sa zdravotný stav. Väzenská služba autorovi snímok očividne pomáha.
    
Tymošenkovú poslal v októbri kyjevský súd na sedem rokov do väzenia za údajné škody, ktoré štátu spôsobila uzavretím nevýhodnej plynové zmluvy s Ruskom. Odsúdená od augusta sa zdržiava v kyjevskej Lukjanovskej väznici a opakovane sa sťažuje na prudko sa zhoršujúci zdravotný stav. Súdny proces vyvolal silné protesty ukrajinskej opozície a západných vlád, ktoré obviňujú ukrajinský režim zo zneužívania justície k politickým cieľom.
    
Obhajca Tymošenkovej Serhij Vlásenka dnes zverejnenie záberov z väzenia označil za hyenismus. "Rozdiel medzi ľuďmi a zvieratami je v morálke," poznamenal Vlásenka. "Som si istý, že meno toho zvieraťa s výložkami, toho policajného dôstojníka, ktorý porušil zákon, sa čoskoro ukrajinská verejnosť dozvie," dodal a oznámil, že kvôli zverejneniu videa podáva žalobu na neznámeho páchateľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu