Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Tymošenkovú v cele sleduje kamera a svetlo sa nedá zhasnúť

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková

KYJEV - Väznenú ukrajinskú opozičnú líderku Juliu Tymošenkovú zadržiavajú v cele, ktorú 24-hodín denne sleduje kamera a svetlo je tam stále zapnuté. Takto sa političku snažia "psychicky a fyzicky zlomiť", vyhlásil dnes jej obhajca Serhij Vlasenko, ktorého citovala agentúra Reuters.

Predstavitelia väzenského tábora vo východoukrajinskom meste Charkov, kam 51-ročnú expremiérku 30. decembra náhle presťahovali, potvrdili podmienky jej väznenia, no argumentovali, že sú potrebné pre bezpečnosť spoluväzňov.

"Sledovanie kamerami nie je zákonom zakázané. Kvôli neustálemu stráženiu prostredníctvom videokamier musí byť v celách dostatočné svetlo," uviedol novinárom šéf väznice Ivan Pervuškin.

Expremiérkin obhajca Vlasenko však kritizoval jej podmienky ako "neľudské". "Svetlo je namierené priamo na posteľ, kde leží... Sledovanie kamerou, svetlo do tváre, nemožnosť poriadne sa vyspať a chýbajúca lekárska pomoc - to všetko má jediný cieľ: psychicky a fyzicky zlomiť Juliu Tymošenkovú," povedal Vlasenko.

Charizmatickú Tymošenkovú odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužívanie právomocí. Trest odsúdili Spojené štáty a Európska únia ako politicky motivovaný.

Jej prípad vážne poškodil už aj tak napäté vzťahy medzi ukrajinskou vládou prezidenta Viktora Janukovyča a Západom. Tymošenková a Janukovyč sú zarytými politickými nepriateľmi.

Európska únia, ktorá plánovala na summite vlani v decembri podpísať dohody o politickom spojenectve a voľnom obchode s Ukrajinou, tento akt odložila a prípad Tymošenkovej uviedla ako príklad zaujatého uplatňovania spravodlivosti v bývalej sovietskej republike.

Tymošenková trpí v posledných týždňoch bolesťami chrbtice a chodí len s ťažkosťami. Uviedli to jej právnici, ktorí protestovali proti jej presťahovaniu z kyjevskej väznice.

Podľa predstaviteľov väzenia Tymošenková má primeranú starostlivosť v súlade s odporúčaniami lekárov, ktorí ju koncom decembra vyšetrili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu