Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tymošenkovú previezli do väznice v Charkovskom kraji

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková

KYJEV – Bývalú ukrajinskú premiérku Juliju Tymošenkovú previezli v piatok zo zadržiavacieho centra v Kyjeve, kde bola od augusta, do väznice v Charkovskej oblasti.

Podľa pozorovateľov tento krok ukazuje, že ukrajinské úrady neplánujú expremiérku prepustiť ani napriek tlaku zo strany medzinárodného spoločenstva. Tymošenkovú odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí a súd jej odvolanie zamietol.

„Tymošenkovú previezli do väznice v Charkovskom regióne,“ uvádza sa vo vyhlásení Štátnej väzenskej správy. Právnici expremiérky boli proti jej prevozu pre zdravotné problémy, keďže Tymošenková trpí silnými bolesťami chrbtice a nemôže chodiť. Väzenská správa ju však považuje za schopnú prevozu. Odvoláva sa pri tom na správu lekárov, ktorí ju vyšetrili a rozhodli, že jej zdravotný stav prevoz umožňuje.

Expremiréku odsúdili na sedem rokov väzenia za prekročenie právomocí, keď v roku 2009 uzavrela nevýhodnú zmluvu o dodávkach ruského plynu. Bývalá ministerská predsedníčka vinu odmieta. Podľa rozsudku spôsobila štátnej pokladnici škodu vo výške 1,5 miliardy hrivien. Západ proces kritizoval ako politicky motivovaný. Expremiérka podala sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Súd chce preto sťažnosť urýchlene prerokovať.

Tymošenková navyše čelí ďalším obvineniam týkajúcim sa finančných zločinov. Vyšetrovatelia v súčasnosti preverujú aj možnosť, že sa podieľala na vražde poslanca a podnikateľa Jevhena Ščerbana pred 15 rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu