Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sú Česi rasisti? Na jednej z NAJ stránok urážajú vtipmi Rómov aj Židov!

Facebookový profil Rasistické a drsné vtipy.
Facebookový profil Rasistické a drsné vtipy. (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Na Facebooku v Česku sa objavila skupina Drsné a rasistické vtipy s rasistickým a xenofóbnym obsahom. K profilu sa zatiaľ prihlásilo takmer 40-tisíc užívateľov, čoskoro by sa tak mohol zaradiť medzi 100 českých najobľúbenejších stránok na populárnej sociálnej sieti!

Oficiálne sa profil prezentuje ako zábavný. "Táto stránka, aj keď v nej sú drsné vtipy, slúži len pre zábavu," uvádza v záhlaví. Obsah však príliš zábavný nie je.

"Bol ste označený za výhercu malého cigána. Ak si ho nevezmete do 14 dní, bude vám pridelený aj s jeho rodinou," znie napríklad jeden z "vtipov ", ktorými stránka baví užívateľa. A slávi naozajstný úspech "88 ľuďom sa páči: D magické to číslo: D," odkazuje napríklad jeden na to, že číslo 88 symbolizuje nacistický pozdrav Heil Hitler.

Okrem početných urážok na adresu Rómov však stránka napáda tiež černochov, Židov, gayov alebo transsexuálov. "K čomu takéto existencie vôbec sú na zemi?" Pýta sa napríklad prevádzkovateľ stránky pod fotografiou transvestitov. "... Zastreliť, spáliť ...," komentuje fotografiu jeden užívateľ.

Podľa právničky Kláry Kalibovej nie je ani tak problematický samotný obsah vkladaný prevádzkovateľom stránok, ale komentáre niektorých užívateľov, ktoré explicitne alebo implicitne vyzývajú k násiliu. "Vykazujú skutkovú podstatu viacerých trestných činov ako hanobenie rasy, národa a presvedčenia alebo podnecovanie nenávisti voči jednotlivcovi a skupine obyvateľov," uviedla.

Kalibová je presvedčená, že obľúbený profil je odrazom drsnejúcej českej spoločnosti. "Rasistické vtipy sú tu normou. Rómovia alebo gayovia sú bohužiaľ prvým terčom," uzatvára.

Na Facebooku je možné nájsť niekoľko rasistických stránok s desiatkami až stovkami užívateľov, profil Drsné a rasistické vtipy je však v Česku zďaleka najobľúbenejší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu