Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Atentát na Heydricha: Krutého nacistu "dorazili" baktérie z mercedesu!

Mercedes po atentáte
Mercedes po atentáte (Zdroj: jalopnik.com, wikipedia)

WASHINGTON - Keď Britmi vyškolení atentátnici napadli jedného z najzlovestnejších vodcov nacistického Nemecka v Prahe v máji 1942, boli vyzbrojení samopalmi a granátmi. Ale ani to nestačilo na úspešné dokončenie operácie Anthropoid. K zabitiu Reinharda Heydricha, protektora Čiech a Moravy, nakoniec dopomohol jeho obľúbený kabriolet mercedes a mikróby v jeho čalúnení.

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, narodený  v roku 1904, bol prominentný nacista, blízky spolupracovník Heinricha Himmlera, druhý najvyšší predstaviteľ SS (SS Obergruppenführer) a generál polície. Išlo o jedného z hlavných architektov holokaustu. V rokoch 1941-1942 pôsobil ako zastupujúci ríšsky protektor protektorátu Čechy a Morava, ktorý presadzoval politiku cukru a biča - sociálne výhody pre robotníkov verzus brutálne perzekúcie voči nelojálnym a nepriateľským živlom. Za svoj teror voči obyvateľstvu si vyslúžil prezývku Mäsiar Prahy.

Akcia Anthropoid bola ojedinelým atentátom na predstaviteľa nemeckých ozbrojených síl v priebehu celej 2. svetovej vojny. Uskutočnili ho československí výsadkári Josef Valčík, rotmajster Jozef Gabčík a Jan Kubiš, ktorí boli na túto úlohu špeciálne vycvičení v Škótsku.

Po mesiacoch prípravy a študovania denných návykov Heydricha sa atentát podarilo spáchať vďaka jeho arogancii a istote, že má v protektoráte absolútnu moc. Do svojej kancelárie na Pražskom hrade sa vozil v otvorenom Mercedese 320 B bez sprievodu ochranky. "Vrahovia", ktorí mali naštudovanú jeho zvyčajnú trasu, si vybrali miesto, kde muselo auto spomaliť a 27. mája 1942 zaútočili.

Gabčík odhodil kabát a vytasil samopal, ktorý sa však zasekol. Heydrich nariadil šoférovi, aby zastavil a začal po atentátnikovi strieľať zo svojej pištole. Vozidlo tak spomalilo priamo pred Kubišom, ktorý naň hodil špeciálny granát. Neodhadol ale presne vzdialenosť a cieľ minul. Granát explodoval pri zadnej pneumatike. Obaja Nemci vyskočili z poničeného automobilu s pištoľami v ruke. Šofér šiel za Kubišom a začal naňho strieľať. Kubiš sa po chvíli spamätal a streľbou do vzduchu si prekliesnil cestu vydeseným davom prizerajúcich sa.

Medzitým sa vydal Heydrich prenasledovať Gabčíka, strhla sa krátka prestrelka s pištoľami, po chvíli sa však Heydrich zrútil na zem a potácal sa smerom späť k autu, kde padol na jeho kapotu. Došlo u neho k rozsiahlym vnútorným zraneniam a keďže kvôli následkom explózie mal zlomené rebro, časti zlomeniny sa mu dostali do sleziny. Atentátnikom sa podarilo ujsť.

Zraneného Hydricha okamžite operoval špecialista z Berlína, ale ani to nepomohlo. Heydrich upadol 3. júna do kómy a 4. júna o 4:30 zomrel na otravu krvi v nemocnici na Bulovke. Infekciu spôsobili baktérie, ktoré sa nachádzali v čalúnení jeho mercedesu a pri atentáte sa mu dostali do rany. Pomsta za smrť nacistu však bola krutá a krvavá.

V prvých dňoch po atentáte Nemci vzali mnoho nevinných ľudí ako rukojemníkov. 27. mája do platnosti vstúpil zákaz nočného vychádzania. Prvé české rodiny boli popravené 31. mája a do 4 dní popravili už 157 ľudí. V následnom boji s gestapom, ktoré ich vystopovalo, nakoniec zomreli aj atentátnici.

V reakcii na operáciu Anthropoid nacisti zavraždili viac ako pätnásťtisíc Čechov, okrem iného vypálili obce Lidice a Ležáky. Zároveň atentát vzbudil vo svete taký ohlas, že na jeho základe Briti odvolali Mníchovskú dohodu a bola prisľúbená povojnová obnova Česko-Slovenska v jeho predmníchovských hraniciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu