Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko presviedčalo EÚ, aby otvorila brány Srbom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Slovensku sa na štvrtkovom a piatkovom summite v Bruseli nepodarilo presvedčiť európskych lídrov, aby udelili Srbsku štatút kandidátskej krajiny. Podľa premiérky Ivety Radičovej je dôvodom najmä fakt, že ide o politicky "veľmi citlivú záležitosť".

Radičová odletela do Bruselu s mandátom parlamentného výboru pre európske záležitosti, podľa ktorého Slovensko podporuje "urýchlené" vyhlásenie Srbska za kandidátsku krajinu EÚ, kľúčové krajiny vrátane Nemecka však boli proti. Belehrad by mal dostať oficiálnu pozvánku na začatie prístupových rokovaní už na najbližšom marcovom summite. "Rozhodnutie o kandidátskom štatúte je rozhodnutím o podpore proeurópskych a proreformných síl," vyhlásila napriek istému sklamaniu

Srbský prezident Boris Tadič zdôraznil, že jeho krajina sa nevzdá perspektívy členstva v EÚ napriek tomu, že lídri únie odložili rozhodnutie o udelení štatútu kandidáta Srbsku. Tadič vyhlásil, že Srbsko patrí do Európy a akékoľvek iné riešenie by malo vážne dôsledky. "Srbsko sa nemôže vzdať svojej európskej budúcnosti," povedal v reakcii na rozhodnutie Bruselu.

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy rozhodnutie summitu komentoval slovami, že lídri EÚ ukázali jasný cieľ udeliť Srbsku štatút kandidáta. Zároveň pochválil "odvážne kroky" Belehradu, čo sa týka zatknutia podozrivých vojnových zločincov, ako aj "prvých výsledkov" v snahách o zlepšenie vzťahov s Kosovom. Dodal, že 27-členný blok bude naďalej monitorovať kroky Srbska na zmiernenie regionálneho napätia, pričom vo februári majú o udelení štatútu rozhodnúť ministri zahraničia a o mesiac neskôr ho na summite potvrdiť lídri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu