Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Na Mars zamieri americká pojazdná sonda Curiosity

Curiosity
Curiosity (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Z floridského Mysu ​​Canaveral dnes popoludní SEČ odštartuje americká raketa Atlas 5, ktorá má na povrch Marsu dopraviť pojazdného robota Curiosity. Zatiaľ najzložitejší aparát, ktorý kedy človek vyslal do medziplanetárneho priestoru, má na Marse pristáť na budúci rok v auguste po ceste dlhej 570 miliónov kilometrov. Na červenej planéte má Curiosity pracovať dva roky.

Robot o váhe 900 kilogramov a veľkosti menšieho automobilu je päťkrát väčší, než predchádzajúce roboty Spirit a Opportunity z roku 2004. Je vybavený kamerami s vysokým rozlíšením a laserom schopným skúmať predmety do vzdialenosti siedmich metrov.
    
Curiosity má šesť kolies a dvojmetrové robotické rameno schopné vyvŕtať do povrchu Marsu otvor šesť centimetrov a odobrať vzorky. Aparát je schopný zaznamenať výskyt metánu, ktorý často sprevádza existenciu života. Na palube má chemické laboratórium.
    
Štart budú nepochybne napäto sledovať aj v Rusku, ktoré sa prednedávno pokúsilo vyslať sondu k mesiacu Marsu Phobos. Stroj ale na obežnej dráhe okolo Zeme vypovedal poslušnosť a na cestu k Marsu sa nevydal. Rusko sa teraz márne snaží aparát oživiť.
    
Poveternostné podmienky potrebné k úspešnému štartu americkej rakety možno podľa meteorológov očakávať so sedemdesiatpercentnou pravdepodobnosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu