Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Stredoeurópske meny v ohrození: Banky ich kvôli kríze vypredávajú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ/VARŠAVA - Stredoeurópske meny vplyvom súčasnej krízy prudko oslabujú. Napríklad maďarský forint je voči euru blízko historického minima. Slabne ale aj česká koruna, ktorá si zo stredoeurópskych mien inak tento rok vedie najlepšie. Kvôli kritickej situácii v eurozóne je práve stredná Európa teraz podľa analytikov zrejme najohrozenejšia. Región môže doplatiť na to, že západné banky budú nútené odpredávať aktíva, aby mali dosť hotovosti.

"Na pozadí globálneho rizika a vzhľadom na situáciu v západnej Európe je teraz východná Európa tým vôbec najzraniteľnejším mladým trhom," povedal podľa agentúry Reuters šéf stratégie pre mladé trhy Sebastien Barbe z maklérskej spoločnosti Crédit Agricole CIB.

Forint počas dňa voči euru strácal až 1,5 percenta, potom sa mu podarilo časť straty zmazať a predával sa v kurze okolo 312,70 HUF/EUR. Nachádza sa tak veľmi blízko historickému minimu 317,45 HUF, kde bol v marci 2009. Tento rok maďarská mena oslabila už asi o 13 percent.

Výpredaju neunikla ani česká koruna, ktorá voči euru oslabila takmer o jedno percento a večer sa predávala v kurze 25,69 Kč/EUR. Proti forintu si ale v tomto roku vedie oveľa lepšie, od januára stratila len asi 2,5 percenta. To je dobrý výsledok aj v porovnaní s poľským zlotým, ktorý tento rok oslabil o viac ako 11 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu