Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Maďari sa zbavujú forintov, zmenárňam výrazne vzrástli tržby

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Tržby pouličných zmenární v Maďarsku výrazne vzrástli, niektorým až na trojnásobok. Čoraz viac Maďarov mení svoje úspory vo forintoch na valuty pod vplyvom poklesu hodnoty maďarskej národnej meny v uplynulých dňoch. Informuje o tom internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.

Denník, odvolávajúc sa na výkonného riaditeľa člena siete skupiny Exclusive Change Lászlóa Körmendyho, uviedol, že silný je predaj aj nákup valút, pričom predaj je takmer totožný s predchádzajúcim obdobím. Za rastom tržieb tejto siete však stojí nákup valút obyvateľstvom.
      
Najväčší záujem je o eurá, americké doláre a v menšej miere o anglické libry a švajčiarske franky. V poslednom období prejavujú ľudia záujem o nórske koruny, ktoré považujú za „bezpečnú valutu".
      
Podľa vyjadrenia nemenovaného pokladníka inej siete zmenární je u obyvateľstva evidentne cítiť paniku. Ľudia sa snažia svoje úspory vo forintoch zameniť za bezpečnejšie valuty, aj keď vo veľmi slabom kurze. Americký dolár už v niektorých zmenárňach nie je možné kúpiť.
      
Už pred Vianocami sa objavili informácie, že Maďari svoje úspory ukladajú v zahraničných bankách, najmä v rakúskych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu