Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tajná dohoda? Politici mali rozhodnúť o konci eura!

Koniec eura má nastať už čoskoro
Koniec eura má nastať už čoskoro

LONDÝN - Dráma okolo krízy spoločnej európskej meny sa s najväčšou pravdepodobnosťou už čoskoro dočká svojho vyvrcholenia. Stane sa to, čoho sa všetci najviac obávali - euro skončí.

O všetkom sa podľa spravodajského portálu express.co.uk malo rozhodnúť uplynulú noc počas rokovaní európskych predstaviteľov, ktorí tak spoločnej európskej mene podpísali "rozsudok smrti". Dlhová kríza sa totiž vymkla spod kontroly a odborníci tvrdia, že už niet cesty späť. Podľa britského premiéra Davida Camerona nastal "moment pravdy". Štátny tajomník Vince Cable zašiel ešte ďalej a situáciu nazval "hotovým Armageddonom". Bruselskí predstavitelia varovali, že chaos okolo ekonomickej krízy môže celú Európu uviesť do ďalšej recesie.

"Euro jednoznačne zlyhalo. Vieme, že koncept jednotnej meny bol chybný už od začiatku. Boli tam príliš veľké rozdiely vrátane jazykov, kultúr a ekonomík jednotlivých krajín. Nie je žiadna šanca, že euro prežije v takej podobe, v akej ho poznáme dnes," vyhlásil stratég jednej z najväčších maklérskych spoločností BGC Partners.

Viacerí členovia eurozóny sú hlboko znepokojení správami o tom, že Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová údajne tajne snovajú plány o založení novej, výrazne zoštíhlenej eurozóny. V nej už nebude miesto pre Grécko, Taliansko a ďalšie juhoeurópskekrajiny, ktoré bojujú s obrovskou zadĺženosťou.

Nemecká kancelárka však ubezpečuje sporiteľov, že ich peniaze sú napriek kríze v bezpečí, hoci zdôraznila, že tak Nemecko, ako aj Európa, nemôžu žiť ďalej na dlh. „Zatiaľ sme boli solidárni len raz. Nemôžem však vylúčiť, že sa to nebude opakovať," vyhlásila.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu