Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V americkom štáte Mississippi hrozí koniec potratom

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

WASHINGTON - Občania amerického štátu Mississippi možno v utorok ako prví v USA schvália v referende ústavný dodatok, podľa ktorého treba považovať za osobu už oplodnené vajíčko ženy.

V praxi by to znamenalo zákaz potratov. Rozhodnutie zrejme bude mať vplyv na niekoľko ďalších štátov, v ktorých chcú konzervatívne kruhy obdobnú legislatívu tiež presadiť, informuje agentúra Reuters.

Kontroverzný pohľad na oplodnené vajíčko by okrem potratov znemožnil tie spôsoby kontroly pôrodnosti a liečenie neplodnosti, ktoré predpokladajú zánik embrya.

Iniciátori hlasovania o dodatku k ústave štátu Mississippi tvrdia, že ich víťazstvo by podporilo podobné návrhy v štátoch ako Florida, Ohio a Colorado vo volebnom roku 2012. Ich konečným cieľom je potom zvrátenie rozhodnutia najvyššieho súdu USA z roku 1973 o zákonnosti potratov.

Mississippi je konzervatívny a veľmi religiózny štát, na území ktorého sa nachádza len jedna klinika vykonávajúca potraty. Podporovateľom dodatku sa podarilo pozbierať viac ako 100.000 podpisov registrovaných voličov pod petíciu požadujúcu vypísanie referenda. Iniciatívu podporujú aj kandidáti na guvernéra republikánov aj demokratov.

"Mississippi je prvým krokom v dlhom procese," povedala hovorkyňa organizácie Personhood USA Jennifer Mason. "Naším cieľom je koordinované úsilie mnohých štátov za účelom uskutočnenia naozajstných zmien v Spojených štátoch," dodala Mason.

Kritici navrhovaného legislatívneho opatrenia tvrdia, že definovať osobu ako "každú ľudskú bytosť od momentu oplodnenia, naklonovaní alebo ich funkčného ekvivalentu" znamená extrémne zasahovanie štátu, ktoré by v praxi mohlo viesť k kriminalizácii bežnej lekárskej starostlivosti a ohrozovať životy žien.

Všetci sa zhodujú, že by dodatok znamenal zákaz potratov s výnimkou prípadov, keď ide o obeti znásilnenia a incestu. Rovnako by postavil mimo zákon niektoré druhy hormonálnej antikoncepcie, aj keď nie je jasné, ktoré.

Stúpenci iniciatívy zdôrazňujú, že by dodatok naopak nezakazoval oplodnenie v skúmavke. Iba by zabránil ničeniu nepoužitých zárodkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu