Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Darček pre Britky: K novoročným oslavám antikoncepcia zdarma!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - S cieľom obmedziť množstvo nechcených počatí, ktoré v Británii tradične sprevádzajú novoročné oslavy plné alkoholu, sa podľa agentúry AFP rozhodla jedna miestna organizácia ponúkať ženám zadarmo jednorazové antikoncepčné tabletky a ďalšie "vybavenie" pre bezpečnejší sex.

Organizácia BPAS, ktorá sa zaoberá poradenstvom v tehotenstve i dobrovoľnými potratmi, tvrdí, že koniec roka býva v krajine obdobím, kedy dochádza k najväčšiemu počtu nechcených tehotenstiev.

V čase osláv je pritom ťažké zohnať potrebné núdzové pilulky, ktoré je možné použiť až 72 hodín po súloži, pretože mnohé lekárne a zdravotné centrá majú zatvorené. Niektoré ženy tiež odrádza ich vysoká cena, uviedla organizácia.

BPAS preto oznámila, že ženám, ktoré majú záujem, pošle pilulku zdarma poštou. Stačí, keď vyplnia formulár na internetových stránkach a telefonicky sa potom porozprávajú 15 minút so zdravotnou sestrou. S pilulkou dostanú ženy aj kondómy a informačnú brožúru.

Iniciatívu odsúdilo združenie proti potratom Life. "Je smutné s blížiacimi sa Vianocami vidieť, že BPAS anticipuje a povzbudzuje nezodpovedné sexuálne správanie tým, že umožňuje robiť si zásoby núdzových piluliek," povedala hovorkyňa združenia Michaela Astonová.

V roku 2010 sa v Anglicku a vo Walese podľa oficiálnych štatistík uskutočnilo 189.574 potratov, čo je o osem percent viac ako v roku 2000.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu