Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Svedectvo Čecha z Boeingu bez podvozku: Poliaci sa ticho modlili, letušky boli hrozné!

K lietadlu vyslali záchranné zložky
K lietadlu vyslali záchranné zložky (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Ani po úspešnom núdzovom pristátí Boeingu vo Varšave nebola situácia tak pokojná, ako sa spočiatku zdalo. Stroj bol v plameňoch a hrozilo, že sa oheň bude šíriť. Jeden z pilotov preto vyhodil z kokpitu lano, aby sa cestujúci mohli v prípade nebezpečenstva okamžite evakuovať.

Piloti neskôr na tlačovej konferencii priznali, že sa báli, že lietadlo zhorí. Oheň mohol odrezať ľudí od únikových východov. Lano malo slúžiť na evakuáciu posádky aj cestujúcich. však boli proti a podľa denníka Fakt ho vraj nechcel nikto z nich použiť  do chvíle, pokiaľ by to naozaj nebolo nevyhnutné.

Po tom, čo pilot Tadeusz Wrona v utorok ukážkovo pristál s Boeingom, ktorý mal nefunkčný podvozok, vydal palubnej sprievodkyni rozkaz, aby všetci do 90 sekúnd opustili lietadlo. "Cítil som úľavu, keď mi oznámili, že na palube nikto nie je," zveril sa. Poľský pilot sa vďaka svojmu majstrovskému manévru, pri ktorom zachránil životy 231 cestujúcich, stal v Poľsku cez noc hrdinom.

Na palube pokazeného lietadla bol aj český filmár Vladimír Škultéty s priateľkou, ktorý sa vracal z dovolenky. Celú situáciu opísal pre iDnes.cz. Vraj tam vládla veľká panika, Poliaci sa ticho modlili a každý už zrejme očakával to najhoršie. "Keď sme v kabíne zacítili dym z horiacej turbíny, vypukla panika. Takmer som zomrel od strachu," spomína Vladimír na okamihy hrôzy, na ktoré nikdy v živote nezabudne.

Po pristátí nastala chaotická evakuácia. Ľudia skákali po šmykľavke a hádzali pred sebou aj kufre, hoci im to posádka zakázala. Na letisku to nebolo o nič lepšie; nastalo tam organizačné peklo, uviedol Škultéty pre iDnes.cz. Nikto nič nevedel a všetky dôležité informácie hlásili v poľštine, čo bol veľký problém najmä pre amerických pasažierov. Mladý filmár na záver dodal, že stevardi a letušky úplne zlyhali a krízovú situáciu vôbec nezvládli. Veľkú pochvalu si podľa neho zaslúži len pilot Wrona, ktorý pristál "neuveriteľne hladko".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu