Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Klaus: Česko má viac kontaktov s Rakúskom než Slovenskom!

Václav Klaus Zobraziť galériu (2)
Václav Klaus

LINZ/VIEDEŇ - Český prezident Václav Klaus zdôraznil na návšteve Rakúska dobré bilaterálne vzťahy medzi Prahou a Viedňou. Tie sú v súčasnosti silnejšie než kontakty medzi Českom a Slovenskom, uviedol v utorok večer na recepcii pri príležitosti českého štátneho sviatku v Linzi.

"Medzičasom udržiava Česko viac kontaktov s Rakúskom ako so Slovenskom," citovali Klausa organizátori konferencie RaiffeisenForum. Český prezident podľa správy vyjadril aj pochopenie pre obavy, ktoré v Rakúsku existujú v súvislosti s jadrovou energiou.

V utorok sa v Linzi zišla skupina asi desiatich odporcov atómovej energie, aby protestovala proti postoju konzervatívneho českého politika v tejto otázke. Hornorakúsky hajtman Josef Pühringer na stretnutí s Klausom hovoril aj o sporných témach jadrovej elektrárne Temelín a Benešových dekrétov, informovala tlačová agentúra APA.

Klaus na večernom podujatí označil za výzvu najmä dopravnú infraštruktúru medzi Horným Rakúskom a Českom. "Myslím si, že cesta z Prahy do Linzu trvá stále rovnako dlho ako pred dvadsiatimi rokmi. Musíme s tým rýchlo niečo urobiť," citovali ho organizátori.

Počas diskusie na Univerzite Johanna Keplera sa predtým Klaus vyjadril aj k aktuálnej situácii v Európe. "Výzvy dneška sa podstatne líšia od výziev v roku 1989. Nie sú však jednoduchšie," citovala ho APA. Európa podľa jeho slov stojí pred ťažkými a nepríjemnými rozhodnutiami, ktoré však musia byť urobené skoro. Klaus hovoril o "kríze európskej integrácie" a vyslovil sa za "návrat k demokracii v Európe".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu