Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hanba pre Kremeľ: Hitom sa stala pieseň Náš blázinec hlasuje pre Putina!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin

MOSKVA - Početné publikum na internete si už vydobyl "škandalózny hit" kapely Rabfak nazvaný Náš blázinec hlasuje pre Putina, ktorý si uťahuje z chystaného návratu ruského premiéra do Kremľa. Autorom satirickej pesničky nie je nikto iný ako tvorca veľkého hitu ruských diskoték a rádií z roku 2002, v ktorom sa dievčatá a ženy dožadovali muža "takého ako Putin, plného síl, takého ako Putin, aby nepil".

"Myslím, že je to vývoj celej krajiny. Všetkým sa to zo začiatku veľmi páčilo, ale potom sa to v nejakej chvíli zvrtlo a páčiť prestalo," vysvetľuje textár a pesničkár Alexander Jelina podľa serveru NEWSru.com. "Spočiatku to bolo také dámske nadšenie, ale teraz sú to úplne chlapské rozpaky, nepochopenie a rozčarovanie," dodal.

Pred deviatimi rokmi vtedajší prezident Vladimir Putin slávil svoje päťdesiatiny na vrchole "putinománie". Ale teraz väčšina Rusov prijala správu, že sa terajší premiér opäť, už tretíkrát, stane prezidentom, bez veľkého nadšenia. Ak sa rovnako ako v rokoch 2000 až 2008 nechá zvoliť na dve obdobia, mohol by v Kremli zotrvať až do roku 2024, pretože zmena ústavy medzitým predĺžila prezidentský mandát zo štyroch na šesť rokov.

Na internete sa vzápätí vynorilo prirovnanie súčasného vládcu k Leonidovi Brežnevovi, počas ktorého dlhej vlády Sovietsky zväz zabŕdol do stagnácie. Sám Putin ale dáva prednosť porovnaniu s Franklin Delano Rooseveltom, ktorý bol štyrikrát zvolený americkým prezidentom a zostal v Bielom dome až do smrti.

Pesnička sa zrodila zo súťaže o "najlepšiu agitku" proti Putinovej strane Jednotné Rusko, ktorú vyhlásil známy blogger Alexander Navalnyj. Na internete sa počas týždňa pozrelo viac ako 200.000 ľudí na klip, v ktorom sa "blázon" pýta na "rozpočtovú dieru", na zisky koncernov Gazprom a Lukoil a na "tunelovanie", ale v odpovedi sa mu od ošetrovateľov dostane len injekciou do zadku.

Opozícia je nadšená. "Skupina Rabfak veľmi ľudovo a charizmaticky rozmaznala 'naše všetko' tak, že politika nemá šancu vyzerať vážne," napísal bývalý vicepremiér Boris Nemcov na blogu. Iní dokonca navrhujú z pesničky urobiť "predvolebnú hymnu" či ju vyslať do súťaže Eurovízia. Kapela má teraz diár plný koncertov až do polovice januára, v novembri by mala hrať v Moskve na opozičných demonštráciách. "Robíme to preto, aby si nás vypočulo čo najviac ľudí, aby sme ľuďom trochu rozhýbali mozgy," vyhlásil Jelina.

Hudobní kritici aj niektorí politológovia vidia v hite aj prvé známky toho, že sa Rusi začínajú od Putina odvracať. Prieskumy to ale doteraz nezaznamenali a Putin, hoci jeho obľuba časom klesla, stále zostáva najpopulárnejším ruským politikom.

Putin

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu