Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rada pre etiku: Zaplaťme darcom orgánov pohreb

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Britská rada pre lekársku etiku v pondelok navrhla, aby štát platil výdavky na pohreb osobám, ktoré budú súhlasiť s darovaním orgánov po smrti. Návrh je reakciou na vážny nedostatok ľudských orgánov pre transplantácie.

Takýto program by bol prvý na svete a jeho cieľom je zvýšiť počet osôb, ktoré sa zapíšu do registra darcov. "Zaplatiť darcom orgánov pohreb by bolo eticky oprávnené a išlo by o formu uznania zo strany spoločnosti," povedala Marilyn Strathernová z Nuffield Council on Bioethics. "Myslíme si, že stojí za to vyskúšať pilotný program, ktorý otestuje reakciu verejnosti," dodala.

Hovorkyňa britského ministerstva zdravotníctva povedala, že vláda návrh zváži. V Británii je relatívne nízka miera darcovstva orgánov. Zaregistrovaných je len približne 30 percent obyvateľov, čo predstavuje 18 miliónov ľudí.

Naopak, zoznamy čakateľov na orgány ako obličky, pľúca alebo srdcia sú dlhé. Podľa Nuffield Council na transplantáciu v súčasnosti čaká asi 8000 ľudí. Priemerná doba čakania na vhodného darcu sú tri roky. Čakajúc na vhodný orgán, v Británii každý deň zomrú traja pacienti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu