Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Infikovaný darca bol zo Žiliny: Pozitívny na HIV aj žltačku!

Krv od darcu zo Žiliny vraj dostal iba mladý Košičan Zobraziť galériu (2)
Krv od darcu zo Žiliny vraj dostal iba mladý Košičan

KOŠICE – Krvná konzerva, ktorou sa nakazil 20- ročný Košičan Filip vírusom HIV, pochádzala zo Žiliny. Potvrdila primárka Košického transfúzneho centra Jitka Mačalová.

Krv, ktorou sa mal infikovať košický mladík pri operácii v roku 2007 bola od dobrovoľného darcu zo Žiliny. Práve vyšetrovaním tohto prípadu sa zistilo, že darca bol pozitívny na dve infekčné choroby. A to žltačku a vírus HIV. Len čo sa zistilo, že krv bola infikovaná, tak darcu vylúčili zo zoznamu darcov. Matka nešťastného mladíka bola o nákaze darovanou krvou presvedčená od samého začiatku. „Syn bol síce tetovaný, ale tetovať sa dal až neskôr v čase, keď sme čakali na výsledky testov. V tej dobe nemal ani žiadny milostný vzťah.“

Rodina sa musela so smrteľnou nákazou naučiť žiť. „Pravidelne chodíme celá rodina na testy. Tie sú našťastie negatívne. Môj syn, žiaľ, také šťastie nemá,“ hovorí Filipova mama. Celá rodina je poučená o možných rizikách a tak sa aj správajú. „To neznamená, že svojho syna neobjímem, nepohladkám. Snažíme sa žiť normálne,“ dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu