Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hľadanie modelky v TV: Show je ponižujúca, dievčatá obchytkávajú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Vlnu protestov vyvolala v Poľsku televízna reality show, v ktorej sa hľadá dievča, ktoré sa najlepšie hodí pre kariéru modelky. Potom, čo porotca jednej zo súťažiacich s jej dovolením pred kamerami obchytkával prsia, poľskú Radu pre rozhlasové a televízne vysielanie zavalili sťažnosti pobúrených divákov.

Rada tvrdí, že dievčatá, ktoré bojujú o vstupenku do sveta módy, sú v relácii Top Model súkromnej televízie TVN ponižované.

"Šovinizmus a sexizmus sú v médiách neprípustné," pridala sa ku kritikom reality show aj splnomocnenkyňa poľskej vlády Elžbieta Radziszewská.

Mnohých ľudí v Poľsku pobúril diel, v ktorom vyberali dievčatá, ktoré sa vôbec do reality show dostanú. Pri jednej zo súťažiacich mala porota pochybnosti, či si nenechala chirurgicky vylepšiť prsia.

Dvadsaťšesťročná študentka to poprela a nedôverčivému porotcovi, módnemu návrhárovi Dawidovi Wolińskému povedala: "Poď a presvedč sa sám." On jej vzápätí prsia prohmatal a dospel k záveru, že umelé nie sú.

Iné súťažiace snívajúce o kariére modelky si zasa vypočuli, že vyzerajú ako prasiatka, alebo že by im viac pristalo, keby si navliekli na hlavu vrece. "S takým výrazom by si nenapodobnila ani moriaka," povedal ďalší porotca, fotograf Marcin Tyszka, dievčaťu, ktoré sa podľa neho málo snažilo pri pózovaní pre sériu fotografií z vidieka. "Ukáž prsia," zakričal na inú.

Šéf nadácie na ochranu detí Kidprotect.pl Jakub Śpiewak sa bojí, že správanie porotcov môže ovplyvniť mladých ľudí, ktorí sa na program pozerajú. "Potom chlapec na druhom stupni základnej školy dôjde k záveru, že je normálne hovoriť spolužiačke 'Ukáž prsia' a dotýkať sa ich," citovala Śpiewaka poľská agentúra PAP.

Televízia TVN sa ešte nevyjadrila ku sťažnostiam, ktoré sa kvôli programu Top Model nahromadili v Rade pre rozhlasové a televízne vysielanie. Rada môže televízii vymerať pokutu, alebo dokonca zakázať reality show vysielať.

Podľa porotcu v Top Model Dawid Wolińského je cieľom programu dievčatám ukázať, čo ich môže stretnúť vo svete showbiznisu. "Nejde o to, aby boli schopné urobiť všetko, ale aby ukázali, že ako si poradia v situácii, keď ich niekto provokuje," povedal Woliński týždenníku Wprost. Tvrdí, že bol pripravený na to, že od dievčaťa, ktorej obchytkával prsia, môže pokojne dostať facku.

Reality show Top Model, Staň sa modelkou relácie konkurenčných televízií poráža, má najvyššiu sledovanosť. Ide o poľskú verziu America 's Next Top Model.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu