Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Injekčná antikoncepcia v Afrike: Uľahčuje šírenie HIV!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

SEATTLE - Injekčná antikoncepcia, obľúbená v krajinách subsaharskej Afriky, podľa novej štúdie zrejme zvyšuje riziko nákazy vírusom HIV medzi partnermi. Výsledok výskumu Washingtonskej univerzity bol uverejnený v prestížnom odbornom časopise The Lancet Infectious Diseases.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kvôli výsledku tohto výskumu zvolala na január schôdzu, na ktorej sa má rozhodnúť o prípadnej zmene odporúčania týkajúcej sa antikoncepcie.

Ochrana proti počatiu vo forme injekcie s trojmesačným účinkom je v Afrike veľmi obľúbená. V subsaharských krajinách ju používa 12 miliónov žien, to je šesť percent tých vo veku medzi 15 a 49 rokmi. Pre porovnanie - v USA k tejto forme hormonálnej antikoncepcie siahajú tri percentá žien.

Odborníci z Washingtonskej univerzity sledovali po dobu dvoch rokov 3800 párov z Botswany, Kene, Rwandy, Juhoafrickej republiky, Tanzánie, Ugandy a Zambie. V každom páre bol jeden z partnerov nakazený vírusom HIV a účelom štúdie bolo zistiť, či sa nakazí zdravý partner a či to súvisí s druhom antikoncepcie. Pary využívali aj kondómy, čo vylučuje úvahy, že hormonálna antikoncepcia vedie k nezáujmu o tento druh ochrany.

Výsledok ukázal, že zo 100 žien s touto hormonálnou antikoncepciou sa od partnera vírusom HIV nakazilo 6,6 percenta, zatiaľ čo v skupine bez antikoncepcie to bolo len 3,8 percenta. Od nakazených žien používajúcich antikoncepciu sa vírusom nakazilo 2,6 percenta mužov, pričom v skupine, kde ženy túto formu antikoncepcie nepoužívali, to bolo 1,5 percenta.

Odborníci považujú štúdiu za kvalitnú, aj keď poskytuje iba dôkaz o súvislosti prenosu vírusu s druhom antikoncepcie, ale nevysvetľuje princíp prenosu.

Predpokladá sa, že hormón gestagén obsiahnutý v antikoncepcii má špecifický fyziologický účinok. Iné štúdie, ktorých autori sa snažili nájsť vplyv tohto hormónu na zmeny v tkanivách genitálií, zatiaľ nepriniesli jednoznačný výsledok. Zistilo sa síce, že u makakov podávanie progestínu stenčuje vaginálne tkanivo, u žien sa ale takýto účinok preukázať nepodarilo.

Ďalší z možných hypotéz je podľa doktora Charlesa Morrisona možnosť, že progestin spôsobuje imunologické zmeny vagíny a krčka maternice a uľahčuje tak šíreniu vírusu. Existujú zatiaľ málo presné a dôkazné štúdie o tom, že riziko šírenia HIV zvyšuje aj orálna antikoncepcia.

Odborníci sa ale s vydaním varovanie proti injekčnej ochrane proti počatiu zatiaľ neponáhľajú. Platí to najmä pre Afriku, kde existuje mnoho komplikácií spojených s nechceným tehotenstvom a tiež vysoká úmrtnosť pri pôrode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu