Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aerolinky poznajú recept, ako prežiť leteckú haváriu, je na predaj!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Letecké spoločnosti British Airways a Virgin Atlantic vraj poznajú spôsob, ako človek dokáže prežiť haváriu lietadla. Pasažierom sa rozhodli poskytovať platené kurzy po tom, ako zistili, že väčšina z nich si v prípade núdze nedokáže odopnúť ani bezpečnostný pás.

Britské aerolinky (BA) však poňali školenie po svojom; štvorhodinové kurzy o bezpečnosti leteckej prevádzky ponúknu len členom Výkonného klubu. Tí za neho budú musieť zaplatiť 125 libier (146 eur). Pracovníci im okrem iného predvedú simulovanú núdzovú evakuáciu.

"Cestujúci sa budú cítiť istejšie, keď budú mať k dispozícii viac informácií. Nebudú sa viac toľko báť lietania," vyhlásil hovorca BA Andy Clubb.

Viacerí odborníci sa zhodujú v tom, že väčšina leteckých nehôd sa dá prežiť. Ani toto tvrdenie však mnohých ľudí doteraz nepresvedčilo o tom, že ide o najbezpečnejší druh dopravy na svete. Niektorých z nich preto zakaždým, keď vstupujú na palubu, chytá panika.

Britský Úrad pre civilné letectvo uviedol, že pomerne veľký počet pasažierov má v prípade núdze problémy pri uvoľnení záchranného pásu, čo môže mať v prípade šírenia ohňa fatálne následky. Podľa Clubba spomínaný kurz naučí tých, ktorí ho absolvujú, rýchlejšej evakuácii, čo môže v konečnom dôsledku viesť k záchrane životov. "Ak vedľa seba uvidia človeka, ktorý vie, čo má robiť, začnú ho nasledovať. A o to nám ide," dodal.

Virgin Atlantic ponúka podobné kurzy v trvaní troch hodín, ktoré nazvali "Čakajte neočakávané" napriek tomu, že ešte nikdy od svojho vzniku v roku 1984 ich stroje nehavarovali. Sú lacnejšie ako tie, ktoré organizujú ich britskí kolegovia. Záujemcov vyjdú v prepočte "len" na 91 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu