Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dobrá správa pre Slovákov: Dýchame čistejší vzduch ako väčšina planéty

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

ŽENEVA/BRATISLAVA - Mestá v Iráne, v Indii a v Pakistane, rovnako ako mongolská metropola Ulánbátar majú najviac znečistené ovzdušie na svete. Na opačnom konci rebríčka, ktorý včera zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa umiestnili mestá z Kanady a Spojených štátov. Slováci sú na tom oproti zvyšku sveta veľmi dobre.

WHO hodnotila 1100 miest podľa množstva častíc menších ako 10 mikrometrov (PM10) v ovzduší. Podľa organizácie hrozí, že ak priemerná ročná hladina týchto častíc prekročí 20 mikrogramov, môžu sa u obyvateľov objaviť závažné dýchacie ťažkosti. Znečistenie ovzdušia podľa WHO spôsobuje ročne 1,34 milióna predčasných úmrtí.

Najhoršia situácia je v iránskom Ahváze. V meste s 1,3 milióna obyvateľov namerali v rokoch 2003 až 2010 priemernú ročnú hodnotu 372 mikrogramov. Nasleduje Ulánbátar s 279 mikrogramami. Vysoké hodnoty majú tiež pakistanské mestá Kvéta (251 mikrogramov) a Péšávar (219 mikrogramov) či indická metropola Dillí (198 mikrogramov).

Podľa WHO patrí medzi hlavné príčiny veľkého znečistenia rýchla industrializácia spojená s užívaním nevhodných palív na výrobu elektriny. Významným dôvodom je aj rýchle priberanie osobných áut, ktoré majú často nekvalitné spaľovanie.

Najnižšie hodnoty vzdušného znečistenia namerali v kanadskom meste Whitehorse, kde je ročný priemer len tri mikrogramy na meter kubický. Veľmi nízka hodnota znečistenia je aj v Santa Fe v Novom Mexiku, kde zmerali šesť mikrogramov na meter kubický. Zo svetových metropol je najmenej znečistené ovzdušie v Ottawe, kde je ročný priemer deväť mikrogramov PM10 na meter kubický.

Kanadské a americké mestá podľa WHO ťažia z vhodných meteorologických podmienok, ktoré umožňujú rýchle rozptýlenie znečistenia. Významnú úlohu však podľa organizácie hrá aj prísna regulácia.

Zo sledovaných slovenských miest je situácia najlepšia v Bratislave. S ročným priemerom 23 mikrogramov predčila aj susednú českú metropolu Prahu, kde namerali 27 mikrogramov. Za ňou nasledujú Nitra (25), Trenčín (26), Košice (31), Žilina (33) a najhoršie dopadol Prešov s 35 mikrogramamami, čo zodpovedá napríklad talianskej Florencii.

Celkový priemer Slovenska sa pohybuje na úrovni 27 mikrogramov na meter kubický. V čistote ovzdušia sme predbehli Česko (29), Slovinsko (30), Poľsko (33), Chorvátsko (33), Taliansko (37), ale ešte stále sa máme čo učiť napríklad od Estónska (11), Írska (15), Fínska (19) či Švajčiarska (22).

Prehľad vybraných miest podľa kvality ovzdušia:

Mesto Krajina Priemerná ročná hodnota PM10 na meter kubický v mikrogramoch
Whitehorse Kanada 3
Santa Fe USA 6
Ottawa Kanada 9
Washington USA 18
Manchester Veľká Británia 20
Bratislava Slovensko 23
Tokio Japonsko 23
Bern Švajčiarsko 24
Amsterdam Holandsko 24
Berlín Nemecko 26
Madrid Španielsko 26
Praha ČR 27
Budapešť Maďarsko 29
Londýn Británia 29
Brno ČR 32
Varšava Poľsko 32
Moskva Rusko 33
Paríž Francúzsko 38
Buenos Aires Argentína 38
Peking Čína 121
Dillí India 198
Péšávar Pakistan 219
Kvéta Pakistan 251
Ulánbátar Mongolsko 279
Ahváz Irán 372

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu