Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Až tretina obyvateľov miest EÚ dýcha nebezpečný vzduch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Až takmer tretina obyvateľov členských štátov Európskej únie, ktorí žijú v mestách, dýchajú príliš znečistený vzduch. Úroveň nebezpečných častíc v ňom pritom prekračuje povolené normy, uvádza sa v oficiálnej správe Európskej environmentálnej agentúry (EEA) za rok 2010.

Ak by sa pritom používali kritériá stanovené Organizáciou Spojených národov, počet takto ohrozených obyvateľov by sa dokonca strojnásobil.

V roku 2010 až 21 percent obyvateľov európskych miest dýchalo vzduch, ktorý obsahoval vysoké koncentrácie takzvaných PM10 častíc. Ide o častice s priemerom len 10 mikrometrov, ktoré sú pre ľudský organizmus škodlivé.

Ešte horšie je to v prípade častíc PM2.5, ktoré sú štyrikrát menšie, a dokážu sa usadiť hlboko v pľúcach aj v žilách. Tie namerali v zvýšenej miere v oblastiach, kde žije až 30 percent európskych mestských obyvateľov.

"Vďaka politike EÚ sa podarilo za posledných desať rokov znížiť úroveň emisií, môžeme však ísť ďalej," komentovala správu šéfka EEA Jacqueline McGladeová. Ako dodala, znečistené ovzdušie znižuje priemernú dĺžku ľudského života až približne o dva roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu