Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dedinu na Aljaške pokryla záhadná oranžová látka

Kivalinu mali zahltiť vajíčka
Kivalinu mali zahltiť vajíčka (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BRATISLAVA - Obyvatelia eskimáckej dediny Kivalina na Aljaške sa zobudili do neónovo-oranžového dňa. Minulý týždeň po daždi totiž pokryla pobrežie, prístav aj vedrá s vodou zvláštna látka, ktorej pôvod si ľudia nevedeli vysvetliť.

Po pár dňoch sa záhadná hmota rozptýlila vo vode alebo sa vysušila na prášok. "Bolo to naozaj veľmi jemné, plávalo to na povrchu a vyzeralo to, že by to mohol vietor veľmi ľahko odfútknuť," uviedol miestny občan Austin Swan pre médiá a dodal, že niektoré časti sa olejovito leskli.

Vystrašeným obyvateľom odporučili, aby si pitnú vodu radšej prevalili a držali deti od látky ďalej. Pobrežná stráž sa vyslovila, že nejde o produkt vyrobený človekom alebo ropným priemyslom. Správca dediny predpokladal, že by mohlo skôr ísť o nejaký druh riasy.

Dedina Kivalina žije predovšetkým z rybolovu a pri znečistení vody by mohla prísť o živobytie. Výsledky zo vzoriek zaslaných na expertízu do Fairbanksu potvrdili organický pôvod. Svetlo do prípadu však úplne nevniesli.

Vedci zistili, že ide o milióny mikroskopických vajíčok, ale aký majú pôvod a či sú jedovaté, zatiaľ nevedia. Potrebné sú ďalšie testy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu