Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Američania sa vyznamenali: Na pamätníku k 11. septembru je preklep!

Pennsylvánsky guvernér Tom Corbett s manželkou prechádza okolo steny s menami obetí
Pennsylvánsky guvernér Tom Corbett s manželkou prechádza okolo steny s menami obetí

NEW YORK - Na nový pamätník obetiam 11. septembra v New Yorku na Ground Zero sa podľa televíznej stanice NBC vlúdila chyba. Ide o preklep v mene jedného z ľudí, ktorí pred desiatimi rokmi zahynuli po náraze dvoch unesených lietadiel do veží Svetového obchodného centra. Za chybu sa už kompetentní ospravedlnili. Ako dlho potrvá oprava, zatiaľ nie je jasné.

Mená sú na pamätníku vyryté v bronzových doskách, ktoré obklopujú dve nádrže kopírujúce pôdorys "dvojičiek", po ktorých čiernych stenách nepretržite steká voda.

"Nemohla som tomu uveriť," povedala Janice Hartová. Jej brat Jeffrey Schreier zomrel, keď pracoval pre maklérsku firmu Cantor Fitzgerald, ktorá vtedy prišla o 658 zamestnancov. Na pamätníku je jeho krstné meno uvedené ako "Jeffery" namiesto správneho Jeffrey.

"Preklepu" si všimol manžel Hartovej. "Pozeral som sa na meno a zrazu som si uvedomil, že nie je napísané úplne správne," uviedol David Hart. "Máte potom pocit, že Jeffreyho duša sa pozerá dole a hovorí si: 'To ani neviete napísať moje meno dobre?'"

Janice potom dodala, že ju celá vec skľučuje. Telo jej brata sa navyše nikdy nenašlo. Pamätník je tak jediným miestom, kde môže nájsť útechu.

Podľa hovorcu pamätníka Michaela Fraziera omyl nastal zrejme vtedy, keď sa Schreierovo meno zadávalo do počítača. "Akonáhle sme sa o tejto chybe dozvedeli, začali sme pracovať na náprave, ku ktorej sme prizvali výrobcu, dodávateľa i architekta," uviedol.

Pamätník sa verejnosti otvoril v nedeľu, v deň desiateho výročia teroristických útokov proti Spojeným štátom. Prvý deň ho mohli navštíviť len pozostalí, od pondelka je prístupný aj ostatným. Je na ňom 2983 mien ľudí, ktorí zahynuli pri útokoch z 11. septembra 2001 a pri predchádzajúcom útoku na Svetové obchodné centrum vo februári 1993. V budúcom roku vedľa neho otvoria múzeum venované tragickej udalosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu