Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Svet si pripomína teroristické útoky z 11. septembra 2001

Spomienka na 11. september 2001 Zobraziť galériu (15)
Spomienka na 11. september 2001

NEW YORK - V Spojených štátoch aj inde vo svete si dnes ľudia pripomenú desiate výročie útokov z 11. septembra 2001, pri ktorých samovražední atentátnici napojení na teroristickú sieť Al-Káida zabili takmer 3000 ľudí. Spomienkové akcie v USA sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia prijaté kvôli obavám z ďalšieho útoku.

19:05 - Americký prezident Barack Obama spolu so svojou manželkou položil veniec k pamätníku obetí letu číslo 93, ktorý sa zrútil 11. septembra 2001 do poľa neďaleko mestečka Shanksville v štáte Pensylvánia. Lietadlo spoločnosti United Airlines bolo v tom momente vzdialené od Washingtonu 20 minút letu, pričom jeho údajným cieľom bol Biely dom. Obamovci vzdali momentom ticha hold 40 obetiam, ktorých pamiatku na presnom mieste dopadu stroja od soboty pripomína mramorový pamätník. Pred návratom do hlavného mesta by sa mali stretnúť s rodinnými príslušníkmi obetí.

Obama sa presunul do Shanksvillu po krátkej účasti na spomienkovej ceremónii v New Yorku. Z Pensylvánie sa následne sa presunie do Pentagonu a neskôr vo Washingtone ocení "služby a obetu" Američanov v uniformách.

18:35 - Americký prezident Barack Obama bol dojatý dôstojným priebehom udalostí počas spomienkovej ceremónie na mieste, kde do 11. septembra stáli budovy Svetového obchodného centra (WTC). Novinárom to povedal jeho hovorca Josh Earnest počas letu do Pittsburghu v Pensylvánii, kam si Obama išiel pripomenúť obete letu číslo 93. Podľa jeho slov sa Obama vyjadril, že pamätník na Ground Zero pozostávajúci z fontán na mieste "dvojičiek" je dôstojný a výstižný. Šéfa Bieleho domu a jeho manželku dojalo aj čítanie mien obetí a predovšetkým účasť detí, ktorých blízki príbuzní zahynuli presne pred desiatimi rokmi.

Obama sa po krátkej účasti v New Yorku presunul do Shanksvillu, miesta pádu lietadla United Airlines číslo 93. Následne sa presunie do Pentagonu a neskôr vo Washingtonu ocení "služby a obetu" Američanov v uniformách.

17:06 - Berlín si pamiatku obetí útokov z 11. septembra 2001 uctil spustením americkej vlajky na Checkpointe Charlie na pol žrde. V odkaze na mieste, ktoré počas studenej vojny tvorilo hranicu medzi východnou časťou mesta a americkým sektorom, sa píše - "Nikdy nezabudneme na 11. september 2001" s podpisom "My Berlínčania".

Obete útokov spred desiatich rokov si v nedeľu v jednom z berlínskych kostolov uctil aj nemecký prezident Christian Wulff. Hostia, medzi ktorými nechýbal ani niekdajší premiér Gerhard Schröder, si tragicky zosnulých uctili minútou ticha.

16:25 - Stovky pozostalých 67 britských obetí útokov z 11. septembra si v nedeľu v londýnskej katedrále uctili ich pamiatku. Na pietnej spomienke v katedrále Svätého Pavla sa zúčastnilo dvetisíc ľudí. Prišli predstavitelia záchranných zborov vrátane hasičov, zdravotníkov a policajtov. Reverend Graeme Paul Knowles označil útoky spred desiatich rokov za "zverstvá". Ceremónia v Londýne bola jednou z viacerých, ktoré sa budú na britských ostrovoch v priebehu nedele konať. Hlavnou bude spomienka v záhrade na londýnskom námestí Grosvenor.

Americký prezident Barack Obama na Britov nezabudol a prostredníctvom vyhlásenia publikovanom v nedeľnom vydaní Sunday Mirror im poďakoval za pomoc a vyjadrenie sústrasti obetiam z radov Američanov. Obama odkázal do Británie, že nikdy nezabudnú na britskú "solidaritu".

Nedeľnú spomienku narušila skupina asi 50 demonštrantov, ktorí prišli pred americkú ambasádu v Londýne. S protiamerickými sloganmi na transparentoch a skandovaním sa pokúšali narušiť moment ticha za obete útokov v čase, kedy pred desiatimi rokmi narazilo prvé lietadlo do Svetového obchodného centra (WTC). Demonštranti spálili obrázok s americkou vlajkou, polícia k nim následne pristúpila, no k žiadnemu násiliu nedošlo.

15:50 - Súčasťou nedeľňajšej smútočnej ceremónie v New Yorku bolo predčítanie z Biblie, o ktoré sa postaral americký prezident Barack Obama. Ten prečítal úryvok zo žalmu 46 hovoriaci o sile a božej pomoci v čase ťažkostí. Následne začali pozostalí obetí čítať mená ľudí, ktorí pri útokoch spred desiatich rokov zahynuli. Spomienka prebieha pod záštitou primátora New Yorku Michaela Bloomberga.

Ceremónia bola zatiaľ prerušená dvoma minútami ticha za nárazy lietadiel do budov Svetového obchodného centra (WTC) presne v čase, kedy pred desiatimi rokmi stroje narazili do "dvojičiek". Celkovo bude momentov ticha šesť - dve za nárazy lietadiel do veží WTC, ďalšia za náraz lietadla do sídla Pentagonu, jedna za obete pádu letu č. 93 v Pensylvánii a dve za pád oboch budov WTC.

Pietna spomienka za obete sa koná aj vo Washingtone a Pensylvánii, píše portál britskej spravodajskej stanice BBC.

15:15 - Účastníci spomienkovej ceremónie na mieste pádu budov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku si minútou ticha pripomenuli náraz lietadla do prvej budovy. Celkovo čaká na prítomných, medzi ktorými nechýba prezident Barack Obama, ešte päť momentov ticha za tritisíc obetí útokov spred desiatich rokov. Jedna za náraz lietadla do druhej veže, ďalšia za náraz lietadla do sídla Pentagonu, jedna za obete pádu letu č. 93 a dve za pád oboch budov WTC.

14:59 - Na mieste pádu budov Svetového obchodného centra (WTC) sa v nedeľu ráno v New Yorku začala spomienková ceremónia za účasti prezidenta USA Baracka Obamu. Pietnu spomienku za tritisíc obetí útokov spred desiatich rokov otvorila americká štátna hymna.

 

New York 11. September
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

 

Hasiči z celých Spojených štátov sa pri príležitosti desiateho výročia útokov zišli na spomienkovej bohoslužbe v manhattanskej Katedrále sv. Patrika.     

V známom historickom kostole ukončili pietny sprievod ulicami New Yorku, počas ktorého symbolicky niesli 343 zástav USA. Každá predstavovala jedného amerického požiarnika, ktorý prišiel o život 11. septembra 2001.

Podľa štatistík požiarnici predstavovali viac ako jednu z každých desiatich obetí útokov na veže newyorského Svetového obchodného centra.

Prispela k tomu skutočnosť, že členovia hasičských zborov odvážne nasadzovali svoje životy v snahe zachrániť ľudí uviaznutých v ťažko poškodených budovách. Pre newyorských požiarnikov to bol vôbec najtragickejší deň v ich histórii.

Spomienka na 11. september
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

V napätej atmosfére pred dnešným výročím vyľakal v sobotu obyvateľov New Yorku dym stúpajúci z jedného z mrakodrapov na Madison Avenue na Manhattane. Ukázalo sa však, že obavy a asociácie s udalosťami spred desiatich rokov boli zbytočné. Dym vystupoval z prehriateho elektrického zariadenia, ktoré privolaní požiarnici rýchlo uhasili.

Spomienka na 11. september
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Stovky pozostalých obetí spolu s viacerými významnými americkými štátnikmi si v sobotu napoludnie uctili pamiatku obetí letu č. 93, ktorý sa zrútil 11. septembra do poľa pri pensylvánskom mestečku Shanksville. Na mieste pádu stroja Boeing 757 vyrástol pamätník pozostávajúci z dlhej bielej steny z kameňa, na ktorom sú mená všetkých 40 obetí tragédie, ktoré nazvali aj "zabudnutí hrdinovia".

Na smútočnej slávnosti pri príležitosti 10. výročia tragédie sa zúčastnili aj bývalí prezidenti USA George W. Bush a Bill Clinton aj súčasný viceprezident Joe Biden. Samotný prezident USA Barack Obama príde vzdať hold obetiam zajtra v rámci dvojhodinovej ceremónie.

Spomienka na let 93
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Lietadlo spoločnosti United Airlines sa zrútilo 11. septembra 2001 do poľa údajne po tom, ako cestujúci vtrhli do kokpitu s cieľom prekaziť zámer únoscov naraziť do Bieleho domu.

Spomienka na 11.september 2011
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

 

Chronológia udalostí

Do mrakodrapov WTC, symbolu amerického obchodu, vrazili 11. septembra 2001 dve unesené dopravné lietadlá s cestujúcimi na palube. Obe veže sa následne zrútili a v ich troskách zahynulo takmer 3 tisíc osôb. Tretie lietadlo nasmerovali teroristi na washingtonský Pentagon a štvrté unesené lietadlo havarovalo neďaleko Pittsburghu.

Udalosti z 11. septembra 2001 podnietili Američanov k vojenskej invázii do Afganistanu. Útoky teroristov však nesmerovali len voči USA. Z pomsty za spojenectvo s Američanmi vo vojne v Iraku al-Kájda podnikla krvavé útoky na Londýn i Madrid, pri ktorých zahynuli stovky ľudí.


11. septembra 2001


8:46 – Lietadlo spoločnosti American Airlines vrazilo do severnej 110 poschodovej veže WTC v New Yorku. Boeing 757 mal letieť z Bostonu do Los Angeles. Úrady zo začiatku predpokladali, že ide o nehodu.

9:03 – Do južnej, tiež 110-poschodovej veže WTC vrazilo lietadlo spoločnosti United Airlines, Boeing 757, ktorý mal letieť z Bostonu do Los Angeles. Začalo byť jasné, že nejde o nehodu.

9:30 – Americký prezident George W. Bush, ktorý bol na návšteve školy na Floride, prehovoril v priamom prenose k Američanom: “Je to pre nás národná tragédia. Dve lietadlá vleteli do WTC. Ide jednoznačne o teroristický útok na našu krajinu,” uviedol.

9:40 - Federálny letecký úrad po prvýkrát v histórii USA zastavil všetky civilné lety a všetky stroje, ktoré boli vo vzduchu, museli okamžite pristáť na najbližšom letisku.

9:43 – Lietadlo spoločnosti American Airlines Boeing 757 na linke Washington – Los Angeles vrazilo do Pentagonu, časť budovy sa ocitla v plameňoch.

9:45 - Evakuovali Biely dom.

10:05 – Padla južná veža WTC.

10:10 – Unesené lietadlo spoločnosti United Airlines, ktoré smerovalo z New Jersey do San Francisca, havarovalo neďaleko Pittsburghu, zrútila sa časť Pentagonu.

10:28 – Padla severná veža WTC.

16:20 – Zastavili sa všetky finančné operácie na amerických trhoch.

17:20 – Zrútila sa 47-poschodová budova 7 patriaca k WTC.

21:00 - Zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady

12. septembra 2001
George Bush povedal, že USA podniknú odvetu.
Rada NATO rozhodla, že uplatní článok 5 Washingtonskej zmluvy – zmluvné strany považujú ozbrojený útok proti jednému z členov NATO za útok proti všetkým a zaväzujú sa pomôcť.

13. septembra 2001
Americký minister zahraničia Colin Powell potvrdil, že USA považujú za organizátora útoku Usámu bin Ládina. USA vyzvali Pakistan, aby uzatvorili hranice s Afganistanom a požiadali ho o povolenie preletu v prípade vojenskej akcie.

14. septembra 2001
Biely dom a americký Kongres rozhodli o poskytnutí sumy 40 miliárd dolárov na boj proti terorizmu a na pomoc pri záchranných a obnovovacích prácach v New Yorku a Washingtone.
V pokračujúcom vyšetrovaní teroristických útokov v USA boli zatknutí 8 ľudia na letisku v New Yorku. Americké médiá zverejnili mená 19 únoscov lietadiel.
Bush povolil mobilizáciu až 50 tisíc mužov.
Bush vyhlásil národný deň modlitieb a spomienok. Smútok bol vyhlásený i v Európe vrátane Slovenska.
Taliban vyzval moslimský svet na zjednotenie proti USA.

15. september 2001
Pakistan sľúbil Washingtonu plnú spoluprácu. Hnutie Taliban pohrozilo svätou vojnou tým, ktorí pomôžu USA pri útokoch na Afganistan.

Obyvatelia Afganistanu začali so strachom húfne opúšťať krajinu.

17. septembra 2001
Newyorská burza bola opäť otvorená.

18. septembra 2001
Bezpečnostná rada OSN vyzvala Taliban, aby vydal bin Ládina.

20. septembra 2001
Bush v prejave pred členmi Kongresu povedal, že dôkazy, ktoré vyšetrovatelia nazhromaždili, ukazujú na voľne prepojené teroristické organizácie známe ako al-Kájda.

21. septembra 2001
Bush varoval Taliban, aby vydali bin Ládina, inak budú mať s ním spoločný osud.

23. septembra
Po súhlase Pakistanu spolupracovať s USA na pátraní po bin Ládinovi Washington zrušil sankcie proti Pakistanu a Indii, uvalené po jadrových testoch v roku 1998.
Minister zahraničných vecí USA Colin Powell vyhlásil, že cieľom americkej vojenskej akcie v Afganistane bude bin Ládin, a nie afganský ľud.

2. októbra 2001
Po poskytnutí dôkazov o spojení bin Ládina s útokmi na USA sa Severoatlantická aliancia formálne odvolala na čl. 5 Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane.
Veľká Británia varovala Taliban, že čas vyhradený na vydanie bin Ládina sa skončil a že sa musia buď pripraviť na útok, alebo sa vzdať vlády.

7. októbra 2001
Pentagon oficiálne potvrdil začiatok útokov na Afganistan.

2. mája 2011
Americký prezident Barack Obama potvrdil, že najhľadanejší terorista sveta Usáma bin Ládin je mŕtvy. Zabili ho pri pozemnej operácii americké jednotky v pakistanskom meste Abbottabád.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu