Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Reaktory vo Fukušime: Po pol roku konečne stabilné!

Fukušima
Fukušima

VIEDEŇ - Reaktory v ochromenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima-I sú už "v podstate stabilné", uviedol šesť mesiacov po najhoršej nukleárnej havárii od výbuchu Černobyli šéf dozornej agentúry OSN.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano tiež vyjadril očakávanie, že všetky reaktory krízovej elektrárne sa dostanú do podkritického stavu v plánovanom termíne.

"Prevádzkovateľ elektrárne a japonské úrady usilovne pracovali na tom, aby získali úplnú kontrolu nad situáciou, a za posledných šesť mesiacov dosahovali neustály pokrok," povedal Amano v pondelok večer na zasadnutí Rady guvernérov MAAE.

"Na mieste mnoho mesiacov pretrvávala veľmi vážna situácia. Agentúra momentálne usudzuje, že reaktory sú v podstate stabilizované," dodal.

Palivové tyče v troch reaktoroch elektrárne Fukušima-I sa začali roztavovať, keď v závode prestal fungovať chladiaci systém po mohutnom zemetrasení a ničivých vlnách cunami z 11. marca. Spôsobilo to únik radiácie a vyžiadalo si evakuáciu 80.000 ľudí.

Prevádzkujúca spoločnosť Tepco sa priblížila k ďalšiemu kroku vo svojom krátkodobom pláne uvedenia reaktorov do stavu, v ktorom sa pri teplotách do sto stupňov Celzia reaktory už opätovne nezahrievajú. Teploty pod bodom varu poklesli v druhom z troch poškodených reaktorov, spoločnosť to chce dosiahnuť vo všetkých reaktoroch do januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu