Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trosky po japonskom cunami sa nebezpečne blížia, pevninu zasiahnu skôr!

Trosky z japonského zemetrasenia už o niekoľko mesiacov zasiahnu prvú obývanú oblasť Zobraziť galériu (2)
Trosky z japonského zemetrasenia už o niekoľko mesiacov zasiahnu prvú obývanú oblasť

LOS ANGELES - Objavenie rybárskej lode a ďalších predmetov v Tichom oceáne naznačuje, že plávajúce trosky zo smrtiacej vlny cunami, ktorá postihla na jar Japonsko, plávajú rýchlejšie, ako sa predpokladalo, uviedli výskumníci.

Tsunami vyvolaná zemetrasením z 11. marca odplavila z japonského pobrežia 20 miliónov ton trosiek a vedci pomocou počítača predpovedali miesto a čas ich vyplavenia na pobrežie.

Podľa predpokladov by mali prvé z nich priplávať na jar 2012 k atolu Midway, hlavnému havajskému ostrovu v severnom Tichom oceáne. Vedci však museli svoje kalkulácie pozmeniť po tom, ako ruská loď plávajúca z Havaja na ruský Ďaleký východ v septembri objavila v severozápadnom Tichom oceáne trosky vrátane šesťmetrovej lode z japonskej Fukušimy.

"Prvá obývaná oblasť, ktorú zasiahnu trosky, bude ostrov Midway," povedal v pondelok pre tlačovú agentúru AFP Jan Hafner z Medzinárodného tichomorského výskumného centra na univerzite v Havaji. "Predpokladáme, že prvé trosky priplávajú v zime," dodal.

Vedci predpokladajú, že ako prvé priplávajú ľahké predmety, väčšinou z plastu. Potom budú nasledovať ťažšie predmety. Trosky teda priplávajú postupne, nie vo veľkých vlnách.

Silné zemetrasenie, ktoré v marci postihlo Japonsko, vyvolalo vlny cunami. Katastrofa si vyžiadala okolo 20-tisíc mŕtvych a nezvestných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu