Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

U hasičov zasahujúcich 11. septembra vyšší výskyt rakoviny

Hasiči po teroristickom útoku 11. septembra na WTC
Hasiči po teroristickom útoku 11. septembra na WTC (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Newyorský požiarny zbor sa chystá zverejniť správu, v ktorej sa tvrdí, že hasiči, ktorí zasahovali po teroristickom útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku v septembri 2001, trpia vo zvýšenej miere rakovinou. Táto informácia je v rozpore s nedávnou analýzou federálnych úradov, v ktorej sa táto súvislosť neuvádza. Upozorňuje na to dnes denník New York Post.

V dokumente, ktorý bude začiatkom septembra zverejnený v odbornom časopise The Lancet medical journal, sa uvádza, že u hasičov, ktorí pracovali po 11. septembra na mieste zrútených dvojičiek, sa objavil zvýšený výskyt rakoviny krvi.

"Pred 11. septembrom bol výskyt rakoviny u hasičov výrazne nižší ako u bežnej populácie, ale po tomto dátume sa tento pomer vyrovnal," uviedol jeden zdroj oboznámený so správou. Podľa neho hlavný lekár newyorského požiarneho zboru David Prezant študoval lekárske záznamy 11 tisíc hasičov po 11. septembri a porovnával ich s ich záznamami pred teroristickými útokmi.

Očakáva sa, že správa hasičov bude v rozpore so závermi oficiálneho štátneho dokumentu vydaného v júli, v ktorom sa uvádza, že nie je dosť dôkazov na to, aby sa dala vyvodzovať súvislosť medzi toxickými látkami na Ground Zero a zvýšeným výskytom rakoviny medzi prvými zasahujúcimi na mieste ruín obchodného centra.

"Vôbec ma to neprekvapuje," povedal hasič John Walcott (46), u ktorého v roku 2003 diagnostikovali akútnu myeloidnú leukémiu. "V ordinácii môjho lekára som sa v posledných ôsmich rokoch stretol s viacerými ľuďmi, ktorí pracovali na Ground Zero a majú rovnaký typ rakoviny," povedal Walcott. "Nepotrebujem k tomu štúdiu, aby som vedel, že toto číslo bude astronomické."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu