Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Al-Káida chystala útok na Londýn po vzore 11. septembra

11. september 2001
11. september 2001

BERLÍN - Medzinárodná teroristická sieť Al-Káida chystala proti londýnskemu letisku Heathrow atentát, ktorý mal byť rovnaký ako útoky unesenými lietadlami proti cieľom v Spojených štátoch 11. septembra 2001.

Vyplýva to z tajných dokumentov Pentagonu, ktoré získal server Wikileaks a dnes zverejnil nemecký časopis Der Spiegel.

Údajne tretí najvýznamnejší muž Al-Káidy a "mozog" atentátov v roku 2001 Chálid Šajch Muhammad, ktorý je teraz v americkom väzení, vytvoril v roku 2002 dve bunky, ktorých úlohou bolo pripraviť rovnaký útok v Británii. Plánovalo sa, že samovražední islamisti unesú lietadlo krátko po jeho vzlete z Londýna a zrúti sa s ním na niektorý z terminálu letiska Heathrow.

Pakistanec Chálid Šajch Muhammad podľa dokumentov povedal vyšetrovateľom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), že plán útoku v Británii niekoľkokrát prejednávalo najvyššie vedenie Al-Káidy. Niektorí jeho členovia podľa neho navrhovali nasadiť členov Al-Káidy medzi pozemných zamestnancov londýnskeho letiska, ktoré patrí k najvýznamnejším v Európe i na svete.

Chálid Šajch Muhammad bol zatknutý v Pakistane v roku 2003 a je držaný na americkej základni na Guantáname, kde sa zdržiava s ďalšími asi 171 zahraničnými väzňami podozrivými z terorizmu. Der Spiegel poznamenal, že uvedené výpovede musia byť brané s rezervou, pretože mohli byť vynútené mučením.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu