Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fukušima uvoľnila 168-krát viac cézia ako bomba v Hirošime!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonská vláda odhaduje, že v dôsledku havárie v jadrovej elektrárni Fukušima I sa doteraz do prostredia uvoľnilo 168-násobne vyššie množstvo rádioaktívneho cézia-137 ako po zhodení atómovej bomby na Hirošimu v roku 1945.

Vo svojom štvrtkovom vydaní to uvádza denník Tókjó Šimbun, podľa ktorého uniknuté množstvo cézia-137 z poškodených reaktorov vládne úrady vyčíslili na 15-tisíc terabecquerelov. Oproti tomu americká uránová bomba Little Boy údajne uvoľnila "len" 89 terabecquerelov.

Uvedené čísla mal obsahovať dokument, ktorý kabinet premiéra Naota Kana predložil výboru pre podporu technických inovácií dolnej komory japonského parlamentu. Vládni jadroví experti však priznávajú, že bombový útok na Hirošimu s desiatkami tisícov obetí a haváriu v prefektúre Fukušima v skutočnosti nie je možné porovnávať, uvádza denník. V prípade Hirošimy totiž zabíjalo predovšetkým intenzívne tepelné žiarenie a vysokorádioaktívne častice z oblaku vyvolaného výbuchom, v elektrárni Fukušima I sa však nič také nestalo a radiácia pomaly unikala z topiaceho sa paliva v poškodených reaktoroch.

"Nie je rozumné urobiť jednoduché porovnanie založené len na množstve uvoľnených izotopov," uviedol jeden z vládnych predstaviteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu