Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Silné zemetrasenie zasiahlo východné pobrežie USA

Zemetrasenie na východnom pobreží USA Zobraziť galériu (8)
Zemetrasenie na východnom pobreží USA

WASHINGTON - Nezvyčajne silné zemetrasenie s magnitúdou 5,9 dnes zasiahlo východné pobrežie USA. Otrasy s epicentrom v štáte Virgina asi 65 kilometrov severne od Richmondu bolo cítiť od štátu Georgia, vo Washingtone, New Yorku aj na ostrove Martha's Vineyard, kde dovolenkuje prezident Barack Obama. Žiadne vážne zranenia ani väčšie škody nie sú hlásené.

Pentagón, sídlo oboch komôr amerického parlamentu vo Washingtone, ako aj súdne budovy v New Yorku, kontrolná veža na letisku J.F.Keneddyho a letisko Liberty v New Jersey boli v dôsledku zemetrasenia evakuované. Väčšina obyvateľov hlavného mesta USA vybiehala v obave o svoje životy von z budov.

V dôsledku otrasov prerušili prevádzku na viacerých letiskách v oblasti, po kontrole dráh a zariadenia ju však po krátkom čase obnovili.

Po otrasoch sa automaticky vypli dva jadrové reaktory elektrárne North Anna Power Station v okrese Louisa. Elektráreň sa nachádza v blízkosti epicentra, zemetrasenie však škody nespôsobilo. Jadrové elektrárne v štátoch New York, New Jersey, Pennsylvania a Maryland pokračovali v činnosti. Zemetrasenie nepoškodili ani plynovody v oblasti.

Vo Washingtone otrasy poškodili Národnú katedrálu, najvyššiu budovu v meste. Podľa hovorcu Richarda Weinberga sa odlomili tri ozdobné vežičky hlavnej veže a štvrtá môže byť tiež poškodená. Škody hlási aj veľvyslanectvo Ekvádoru.

 

Zemetrasenie na východnom pobreží
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

 

Okrem katedrály, bol vo Washingtone poškodený aj Washingtonov pamätník. Na obelisku vysokom 169 metrov objavili trhlinu. Monument na pamiatku prvého amerického prezidenta s hmotnosťou 91.000 ton postavili z marylandského mramoru, žuly a modrej skalice. Po dokončení vo februári 1885 bol najvyššou stavbou na svete až do postavenia Eiffelovej veže v roku 1889. Stále však zostáva najvyššou kamennou stavbou a najvyšším obeliskom na svete.

 

Zemetrasenie na východnom pobreží
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu