Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Obama: Nadišiel čas, aby Al-Asad odstúpil stranou

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vo štvrtok vyzval sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, aby odstúpil a uvalil nové tvrdé sankcie na Damask vrátane zmrazenia účtov a zákazu amerických investícií v Sýrii.

"Opakovane sme hovorili, že prezident al-Asad musí viesť demokratický prechod alebo odísť z cesty. Neviedol. Kvôli Sýrčanom, pre prezidenta al-Asada nadišiel čas, aby odstúpil stranou," uviedol Obama vo vyhlásení.

Ide pritom o prvú jednoznačnú výzvu Spojených štátov na odchod sýrskeho prezidenta v rámci rastúceho tlaku medzinárodného spoločenstva na ukončenie mesiace trvajúceho násilia, ktoré si v krajine vyžiadalo už viac ako 2 000 obetí. Spojené štáty už predtým uviedli, že al-Asad stratil legitimitu vládnuť a Sýrii by bolo lepšie bez neho, až doteraz však vyslovene jeho odchod z moci nežiadali.

Paralelne s USA vyzvala na rezignáciu sýrskeho prezidenta aj Európska únia, podľa ktorej jeho režim stratil všetku legitimitu a kredibilitu, a preto je "potrebné, aby odstúpil", uviedla šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová v stanovisku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu