Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hladomoru v Somálsku podľahlo 29 000 detí pod päť rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

NAIROBI - Hladomoru v Somálsku už podľahlo viac než 29 000 detí. Informovala o tom predstaviteľka americkej vládnej humanitárnej organizácie US AID Nancy Lindborgová. Ide pritom o prvé konkrétne číslo v súvislosti s potravinovou krízou.

Doteraz Organizácia Spojených národov len uvádzala, že v dôsledku sucha a hladu v Africkom rohu už zomreli desaťtisíce ľudí.

Lindborgová v stredu kongresovému výboru vo Washingtone povedala, že podľa odhadov v južnom Somálsku zomrelo za posledných 90 dní viac než 29 000 detí pod päť rokov. OSN v stredu vyhlásila tri regióny Somálska za zóny hladu a bezodkladnú pomoc tam podľa svetovej organizácie potrebuje až 3,2 milióna ľudí. Svetový potravinový program (WFP) už začal do somálskeho hlavného mesta posielať humanitárnu pomoc.

Dôvodom hladomoru sú pretrvávajúce suchá a z toho prameniaca slabá úroda. Ohrozené sú aj ďalšie krajiny čierneho kontinentu vrátane Kene, Ugandy, Etiópie a Džibutska, ktoré taktiež potrebujú pomoc. Podľa medzinárodných pravidiel je o hladomore možné hovoriť vtedy, ak majú obyvatelia k dispozícii dennú dávku potravín s energetickým obsahom nižším ako 2100 kilokalórií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu