Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ženy z menšinových a domorodých skupín sú zámerne znásilňované

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Ženy z menšinových a domorodých komunít sú zámerne znásilňované, vystavované iným formám sexuálneho násilia, mučené a zabíjané prevažne z dôvodu ich etnického pôvodu, náboženského vyznania alebo statusu domorodého obyvateľa. Oznámila to dnes organizácia Minority Rights Group International (MRG) vo svojej výročnej správe na rok 2011.

Vo svojej hlavnej, každoročne uverejňovanej publikácii Stav domorodých národov a menšín na svete za rok 2011 táto organizácia zdokumentovala prípady z rôznych častí sveta. Ženy z menšinových a domorodých komunít vraj často čelia neporovnateľne vyššej miere násilia a sú predmetom útokov v čase ozbrojených konfliktov aj v mierových časoch.
    

"Diskriminácia menšín po celom svete, ku ktorej opakovane dochádza, má u žien podobu fyzického násilia," povedal Mark Lattimer, výkonný riaditeľ MRG. "Nech vo vojne, či v dobách mieru, ženy z menšinových komunít sú zámerne znásilňované, pretože sú menej chránené a majú menej príležitostí sa sťažovať," dodal.
    

Správa uvádza príklady z ozbrojených konfliktov v Iraku, Afganistane, Somálsku, Sudáne, Konžskej demokratickej republike, na Srí Lanke, v Kolumbii, Guatemale, Kirgizska a Barme. Ženy z menšinových a domorodých komunít tam boli systematicky vystavované sexuálnemu a inému násiliu. V rade z týchto krajín je znásilnenie používané ako nástroj na podmanenie žien z menšinových komunít.
    

Tieto ženy často patria k tým najviac vyháňaným z domovov. Podobne ako iné ženy, aj ženy z menšinových a domorodých komunít často čelia násiliu od členov svojej komunity alebo vlastnej rodiny.
    

Správa na základe obmedzených informácií, ktoré má k dispozícii, naznačuje, že v Kanade a Austrálii dochádza k vysokej miere násilia voči ženám z domorodých etník, existujú však náznaky, že úrady neberú sťažnosti týchto žien patrične vážne.
    

Výročná správa zdôrazňuje, že aj napriek vysokej miere násilia, ktorej sú ženy z menšinových a domorodých komunít vystavené, mnohé z nich bojujú za uznanie svojich práv a domáhajú sa spravodlivosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu