Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Švéd doma štiepil urán, chcel postaviť jadrový reaktor!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

ŠTOKHOLM - Švédska polícia zadržala muža, ktorý doma ukrýval rádioaktívny materiál a údajne sa snažil zostrojiť vlastný jadrový reaktor. V stredu to uviedla agentúra AP, podľa ktorej sa muž hájil, že jadrová fyzika je jeho koníčkom.

Richard Handl (31) mal doma urán, amerícium a rádium a po niekoľko mesiacov sa snažil postaviť jadrový reaktor. O svojich pokusoch si viedol internetový denník, v ktorom okrem iného uviedol, že raz sa mu rádioaktívne látky začali v pokusnom reaktore taviť.

Po čase si Handl uvedomil, že to, čo robí, by mohlo byť vo Švédsku protizákonné. Obrátil sa preto s otázkou na úrad pre jadrovú bezpečnosť. Úradníci obratom vyslali do Handlovho domu policajtov, ktorí nadšeného jadrového fyzika zadržali.

"Vždy ma zaujímala fyzika a chémia. Chcel som zistiť, či je možné štiepiť atómy doma," tvrdí Handl na svoju obhajobu. "Odteraz sa už radšej budem venovať len teórii," dodal.

Odborníci síce v Handlovom dome nenamerali nebezpečne vysokú úroveň radiácie, nadšenec bol napriek tomu obvinený z nedovoleného prechovávania jadrového materiálu. Ak bude odsúdený, hrozí mu pokuta, alebo tiež až dva roky väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu