Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

WikiLeaks: Al-Kájda ukryla atómovú bombu v Európe, aby pomstila bin Ládina

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Teroristická sieť al-Káida údajne ukryla v Európe atómovú bombu, ktorú by odpálila v prípade, že by došlo k zadržaniu alebo usmrteniu jej lídra Usámu bin Ládina.

To je jedna z informácií z utajených materiálov, ktoré webový portál WikiLeaks získal z výsluchov uväznených osôb na americkej základni Guantánamo na Kube a uvoľnil pre vybrané európske periodiká.

Ako vyplýva z výberu informácií, zverejnených dnes britskými denníkmi Daily Telegraph a Guardian, ide celkove o viac ako 750 utajených spisov, ktorých súčasťou sú výpovede takmer všetkých uväznených.

Jeden z nich, nemenovaný veliteľ al-Káidy, poskytol informáciu o údajne ukrytej atómovej bombe na starom kontinente.

Americké úrady podľa informácií britských médií vedia, že sa teroristická sieť opakovane pokúšala o získanie surovín pre výrobu zbraní hromadného ničenia a v USA existujú obavy, že teroristom sa podarilo kúpiť urán.

Možnosť nukleárneho úderu zo strany naznačil aj Chálid Šajch Muhammad, operatívny veliteľ al-Káidy považovaný za jedného z hlavných autorov teroristických útokov z 11. septembra 2001, ktorý je taktiež zadržiavaný na Guantáname.

Podľa obsahu jedného z dokumentov Muhammad pri výsluchu vyhlásil, že al-Káida spustí na Západ nukleárne peklo v prípade zadržania alebo likvidácie Usámu bin Ládina.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu