Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Fukušima stále nie je pod kontrolou, jej odstavenie potrvá desaťročia

Atómová elektráreň Fukušima
Atómová elektráreň Fukušima

TOKIO - Odstavenie poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima I. a odstránenie všetkých následkov nukleárnej katastrofy bude trvať desaťročia. V sobotu to povedal japonský premiér Naoto Kan počas stretnutie jeho Demokratickej strany Japonska.

Tri až desať rokov podľa neho potrvá, kým bude havária pod kontrolou. Desaťročia však bude trvať jej úplné odstránenie. Japonská vláda tak po prvý raz predstavila nejaký dlhodobý plán doriešenia jadrovej katastrofy. Presnejší plán by mala vláda oznámiť 19. júla.

Prevádzkovateľ elektrárne Tokyo Electric Power (TEPCO) plánuje, že roztopené jadrové palivo by mohli začať odstraňovať v roku 2021. Aj spoločnosť predpokladá úplné odstavenie a rozobratie reaktorov bude trvať desaťročia.

Zemetrasenie a následné vlny tsunami zasiahli Japonsko 11. marca. Najmenej 23 000 ľudí je mŕtvych alebo nezvestných. Prírodné živly poškodili atómovú elektráreň Fukušima I na severovýchodnom pobreží ostrova Honšu, čo malo za následok sériu vážnych havárií a únik rádioaktivity do okolia. Expertom sa nukleárne zariadenie stále nepodarilo dostatočne zabezpečiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu