Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vodičom hrozia v zahraničí vysoké pokuty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Komunitná nadácia Bratislava)

BUDAPEŠŤ - Vodiči, ktorí sa chystajú vyraziť do zahraničia vlastným autom, by sa mali starostlivo zoznámiť s dopravnými predpismi danej krajiny, aby sa vyvarovali nečakaných výdavkov na pokutách.

Susedné krajiny v poslednej dobe sprísnili pokuty a iné tresty za dopravné priestupky. V niektorých - ako napríklad v Maďarsku či v Rakúsku - vám môžu dokonca dočasne auto zabaviť. V Nemecku sa navyše prísne trestajú nadávky policajtom.

Prekvapenia sa môžu dočkať turisti v Maďarsku, ktoré sprísňuje pokuty od 1. júla. Za prekročenú rýchlosť budú policajti môcť udeliť pokutu v prepočte okolo tisíc eur. Rovnaký postih bude hroziť aj tým, ktorí sadnú za volant podnapití alebo prejdú cez križovatku na červenú. Novinkou je možnosť dočasného zabavenie vozidla, ktorého vodič nemá zaplatenú pokutu.
 
Zhabať dočasne autá vodičom za nadmernú rýchlosť aj za ďalšie vážne priestupky, a to i cudzincom, môže aj rakúska polícia. Za prekročenie povolenej rýchlosti o viac ako 30 kilometrov môžu vodiči zaplatiť pokutu v prepočte približne 70 až 144 eur. O vodičský preukaz na dva týždne potom navyše môžu prísť vtedy, ak idú v obci o 40 a mimo nej o 50 kilometrov rýchlejšie.
 
Lacné nie je prekročenie povolenej rýchlosti ani v Poľsku, kde za to hrozí pokuta 14 až 85 eur, rovnako ako za jazdu na červenú. Oveľa tvrdšie sú ale postihy za jazdu pod vplyvom alkoholu. Za prekročenie prípustnej hranice hrozí vinníkovi pokuta vo výške 60 až 145 eur a zadržanie vodičského preukazu na šesť mesiacov až tri roky.
 
Zvláštnosti majú dopravné predpisy v Nemecku, kde vodič môže dostať pokutu aj za nedodržanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami alebo za nadávky policajtom či nevhodné gestá. Za najhoršie gesto je považovaný zdvihnutý prostredník, za ktorý v môže byť udelená pokuta v prepočte okolo 4000 eur. V závislosti od vzdialenosti hrozí pokuta od 40 do 250 EUR a zadržanie vodičského preukazu. Za prekročenie rýchlosti sa môže udeliť pokuta až 500 eur a hrozí aj odobratie vodičského preukazu.
 
V Českej republike vás za prekročenie povolenej rýchlosti môžu pokutovať až do výšky 400 eur. Za jazdu na červenú a nebezpečné predbiehanie zaplatíte 35 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu