Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prokurátor ukázal USA dôkazy zo Smolenska, odvolali ho

Vyšetrovatelia na mieste tragédie pri Smolensku
Vyšetrovatelia na mieste tragédie pri Smolensku

VARŠAVA - Hlavný poľský vojenský žalobca odvolal prokurátora Marka Pasionka, ktorý dohliadal na vyšetrovanie leteckého nešťastia pri západoruskom Smolensku. Pasionek podľa agentúry PAP neoficiálne požiadal o získanie dôkazov Spojené štáty.

Pri Smolensku sa v roku 2010 pri pristávaní zrútilo poľské vládne lietadlo, v ktorom zahynul prezident Lech Kaczynski s manželkou a vyše 90 predstaviteľov poľského verejného života. Pasionek teraz čelí disciplinárnemu konaniu.

Podľa denníka Rzeczpospolita sa Pasionek pokúšal získať od USA satelitné snímky miesta havárie. Údajne tiež ukázal Spojeným štátom dôkazy z vyšetrovania tragédie pri Smolensku.

Podľa poľského trestného zákonníka hrozia za odhalenie informácií z vyšetrovania až dva roky väzenia. Pokiaľ tajné alebo dôverné dáta vyzradí zamestnanec v štátnych službách, môže ho súd poslať až na tri roky do väzenia.

Pasionek bol jedným z dvoch prokurátorov, ktorí na vyšetrovanie smolenského nešťastia dohliadali. Príčiny havárie preskúmal desaťčlenný tím varšavskej vojenskej prokuratúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu