Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Posádku poľského Tu-154M dvakrát uviedli do omylu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Posádku poľského Tu-154M dvakrát uviedli do omylu, keď ju chybne informovali o počasí na letisku v Smolensku: pred odletom, keď dostali predpoveď počasia lepšiu, ako bola v skutočnosti a po odlete, keď nedostali osudovú, píše dnešná Gazeta Wyborcza.

Kapitán Arkadiusz Protasiuk podľa denníka neobdržal ani predpoveď, ktorá hovorila o mrakoch vo výške 60 metrov, čiže menšej ako je minimum pre pristátie. Ani tú, ktorá sa objavila 21 minút katastrofou a ktorú dostalo operačné oddelenie na varšavskom letisku Okecie spolu s informáciou o podmienkach na záložných letiskách. Informácia mala uviaznuť u meteorológa vojenskej služby.

Kto je za to zodpovedný?, kladie si otázku denník. Vojenská prokurátora a vyšetrovacia komisia skúma tieto záležitosti, cituje denník hovorcu letectva, ktorý ale neposkytol žiadne podrobnosti.

Piloti zhodne tvrdia, že technicky bolo možné spojiť sa s poľským Tupolevom prostredníctvom rádia alebo cez satelit. Bohužiaľ, nikto to neurobil.

Dve rôzne predpovede počasia pripomenul aj advokát rodín pozostalých Andrew Werniewicz. Ako uviedol v jednom z rozhovorov pre rádio, "informácie, ktoré Protasiuk dostal od meteorológov o predpokladanom počasí v Smolensku boli zlé, a tie, ktoré mal dostať ale nedostal, boli veľmi zlé. Keby dostal tú druhú predpoveď - a neviem, prečo ju nedostal, nie je tam žiadny dôkaz o odovzdaní týchto informácií - k štartu by vôbec nedošlo".

Bývalý šéf školiaceho oddelenia letectva plukovník Piotr Lukaszewicz je prekvapený, že posádka mohla dostať "lepšiu" verziu predpovede. Nepochybuje o tom, že predpoveď o tak zlých podmienkach na letisku v Smolensku by bola dostatočným dôvodom na to, aby okamžite leteli na záložné letisko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu