Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Lesný požiar vyhnal z domovov už vyše 5500 ľudí

Obyvatelia Arizony opúšťajú svoje domovy Zobraziť galériu (7)
Obyvatelia Arizony opúšťajú svoje domovy

WASHINGTON - Viac ako 5500 ľudí už evakuovali úrady na východe amerického štátu Arizona v dôsledku veľkého, rýchlo postupujúceho lesného požiaru. Informovala o tom dnes televízia CNN.

Len v utorok muselo opustiť svoje domovy takmer 3000 obyvateľov ohrozených miest a dedín. S plameňmi už 10. deň bojuje viac ako 2100 hasičov za pomoci 141 požiarnických áut a 20 helikoptér. Ich úsilie komplikuje silný nárazový vietor, ktorý ženie oheň k mestám Eager a Springerville v oblasti Bielych hôr.

Druhý najväčší prírodný požiar v histórii Arizony zničil od 29. mája už viac ako 126.000 hektárov suchého lesného porastu. Doposiaľ nebol nikto zranený, zničených bolo minimálne desať budov.

Požiar sa zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu a jeho šírenie ohrozuje aj susedný štát Nové Mexiko. Husté oblaky dymu vidno aj na záberoch z vesmírnych družíc.

V postihnutej oblasti je výrazne obmedzená viditeľnosť. Národná meteorologická služba (NWS) vydala varovanie pred zníženou kvalitou ovzdušia na východe Arizony a priľahlých regiónoch Nového Mexika.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu