Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Požiar na Ibize pokračuje, turistov evakuujú

Plamene už zničili asi 1500 hektárov lesov
Plamene už zničili asi 1500 hektárov lesov (Zdroj: SITA)

MADRID - Viac ako 1000 ľudí, medzi nimi aj päť stoviek britských a nemeckých turistov, do soboty evakuovali z domovov a hotelov na španielskom ostrove Ibiza, kde zúri zatiaľ nezvládnutý požiar. Podľa španielskeho denníka El Mundo plamene vyprahli asi 1500 hektárov borovicových lesov, teda asi tri percentá ostrovného územia.

Požiar na Baleárskom ostrove, ktorý vypukol v jeho severovýchodnej časti, zúri už tretí deň. Pod kontrolou síce nie je, ale je "oveľa stabilizovanejší a postupuje len veľmi pomaly", oznámila predstaviteľka miestnej vlády Pilar Costaová.

Zlepšili sa aj poveternostné podmienky, je viac vlhko a vietor je priaznivejší. Do likvidácie živlu je zapojených cez 500 ľudí - hasičov, vojakov, technikov, dobrovoľníkov a policajtov. Pomáhajú im dve desiatky vrtuľníkov a lietadiel prepravujúcich vodu na hasenie.

Plamene ale stále zúria na ploche, ktorá má obvod asi 20 kilometrov, v páse dlhom 7,5 kilometra a širokom tri kilometre. Napríklad v prímorskom Portinatxe evakuovali asi 300 ľudí, z toho dve tretiny tvoria hoteloví hostia. "Je to len predbežné opatrenie, okamžité nebezpečenstvo nehrozí," vysvetlil člen hotelového vedenia.

V noci z piatku na sobotu boli prerušené dodávky elektriny pre stovky domácností, väčšina už bola obnovená. Ide o najhorší požiar, aký kedy na Ibize bol zaznamenaný. Neúmyselne ho založil neopatrný muž pôvodom z Argentíny, ktorý ale na ostrove žije už dlho. Neopatrne manipuloval s vyhrievačom pre včely. Polícia ho už zadržala.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu