Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Arizone pre ničivé požiare vyhlásili stav núdze

Dym sa šíri aj do susedného Nového Mexika Zobraziť galériu (6)
Dym sa šíri aj do susedného Nového Mexika (Zdroj: SITA)

PHOENIX - Vyše 3000 ľudí evakuovali z Arizony pred požiarmi, ktoré sú jedny z najväčších v histórii tohto amerického štátu. Plamene tu spálili viac ako 1500 kilometrov štvorcových a hasičom sa nedarí dostať ich pod kontrolu, uviedol dnes server USA Today.

Najhoršia je situácia v severovýchodnej Arizone, kde najväčší z požiarov spálil územie o rozlohe 950 kilometrov štvorcových. Od nedele sa spálená plocha zväčšila o pätinu. Arizonská guvernérka Jan Brewerová kvôli požiaru vyhlásila stav núdze. Do boja s plameňmi nasadili vyše 2500 hasičov, zatiaľ sa im ale nepodarilo šírenie ohňa zastaviť.

Dym z požiaru sa šíri aj do susedného Nového Mexika, kde úrady varovali obyvateľov pred zhoršenou kvalitou vzduchu. Kvôli dymu muselo byť odklonených niekoľko lietadiel, ktoré smerovali do novomexického mesta Albuquerque.

Podľa úradov zatiaľ nebol v súvislosti s ohňom nikto vážne zranený. Hasiči tiež zrejme odhalili príčinu požiaru - podľa predbežných záverov ho spôsobil zle uhasený a opustený oheň, ktorý si niekto roztvoril vo svojom táborisku.

S plameňmi zápasia aj ďalšie časti Arizony. Hasiči sa snažia zastaviť šírenie dvoch požiarov, z ktorých jeden spálil územie s rozlohou 400 kilometrov štvorcových, druhý 150 kilometrov štvorcových.

Meteorológovia varujú, že počasie v najbližších dňoch hasičom nepomôže. Naďalej má byť veľmi sucho a má tiež vydržať vietor, ktorý prispieva k šíreniu plameňov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu